Radnici zeničke pijace rade po devet sati i više: “Nemamo nikakve olakšice zbog ove krize, koliko ćemo izdržati ne znamo”

Raditi na pijaci u zimskom periodu, a posebno u doba korone izuzetno je teško. Trgovci kažu kako svakodnevno strahuju za svoje zdravlje ali da, bez obzira na to, moraju raditi kako bi preživjeli mjesec.

Iako je danas u Zenici pazarni dan pijaca je jutros bila skoro prazna. Kupaca je sve manje, a zbog zime i straha od zaraze koronavirusom posao se, kažu trgovci, skoro prepolovio. Oni su tu svakodnevno. Rade devet i više sati jer moraju kako bi platili sve dadžbine kojih je, kako kažu, jako puno.

“Bojimo se svi da se ne zarazimo, ali moramo raditi. Tu smo svi svakodnevno bez obzira na hladno vrijeme jer poreze i ostale doprinose moramo platiti i niko nas ne pita da li imamo za njih već na vrijeme moramo platiti sve dadžbine. Nemamo nikakve olakšice zbog ove krize i koliko ćemo još ovako izdržati ne znamo ni sami”, istog su mišljenja skoro svi trgovci na zeničkoj pijaci.

Zenička pijaca je već odavno poznata kao mjesto sa najnižim cijenama. Tako je i danas bilo. Skoro svo voće i povrće košta od jedne do dvije konvertibilne marke. Iako rijetki danas, kupci su ipak zadovoljni ponudom, ali i cijenama. Danas smo sreli uglavnom penzionere koji već godinama zbog navike, ali i niskih cijena uglavnom biraju zeničku tržnicu za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Zenički trgovci upozoravaju da se kupci prilikom kupovine pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi na taj način zaštitili sebe, ali i druge od zaraze koronavirusom. (B. D.)