Odjel mikrobiološke dijagnostike KB Zenica od danas bogatiji za novi PCR aparat

FOTO: Zenicainfo.ba

Odjel mikrobiološke dijagnostike Kantonalne bolnice Zenica od danas je bogatiji za novi PCR aparat, u vrijednosti od preko 50.000 KM. Ovo je donacija Evropske unije, koja je finansirala nabavku aparata, a njegovu isporuku obavili su danas predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

“Ovo je vrlo značajna donacija u podizanju dosadašnjeg kvaliteta tretmana COVID pozitivnih pacijenata, tim prije što imamo samo jedan standardni PCR aparat, koji zbog kvara može nekad da ispadne iz funkcije, što bi bio veliki problem za testiranje svih stanovnika ZDK, s ovim se osiguravamo, a nakon što se završe dodatne tehničke pripreme sigurno ćemo stvoriti uslove da povećamo opseg i kvalitet testiranja”, istakao je primarijus doktor Rasim Skomorac, direktor KBZ, izvražavajući zahvalnost UNDP-eu, kao posrednicima i Evropskoj uniji na ovoj, ali i svim prethodnim donacijama u visokovalitetnoj opremi, isporučenim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH, pa i Bolnici u Zenici, ali i ovih donacija.

“Značaj ove donacije je ogroman, tim prije što smo s početkom ove godine krenuli u jednu priču u kojoj dosad nismo bili i do početka pandemije Odjel mikrobiološke dijagnosike nije ni imao molekularnu dijagnostiku, ali smo ipak velikim angažmanom manadžmenta KBZ i zaposlenika ovog Odjela uspjeli pokrenuti laboratorij i od tada radimo bez prestanka i imamo svu potrebnu aparaturu i dovoljan broj testova, a danas donirani PCR aparat ostavit će nam prostor da u perspektivi povećavamo i broj testiranja i dijapazon testova”, naglasila je doktorica Dijana Šarić, načelnica bolničkog Odjela mikrobiološke dijagnosike.

“Značaj PCR testiranja na prostoru ZDK je i kantonalni Krizni štab prepoznao još u samom početku širenja pandemije, te smo bili podrška menadžerima bolnica u Zenici i Tešnju da se verifikuju i u rad stave ove labortaorije, što je imalo velikog značaja u proteklom periodu, jer je dosad kod nas obavljeno preko 30.000 testiranja”, istakao je doktor Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

“U posljednjih 15-tak godina UNDP intenzivno sarađuje sa ZDK i ta saradnja je na jako dobro nivou, a osim samih mašina i opreme, mi smo spremni ponuditi i pomoć pri njihovom održavanju, u obuci, a i pri nabavkama PCR testova”, izjavio je danas doktor Nešad Šeremet, projekt menadžer UNDP za zdravstvo. (V. J.)