Udruženje poslodavaca: Potrebno je rasteretiti cijenu rada u Federaciji BiH

FOTO: Web
Time će se, kako smatraju, omogućiti povećanje plaća radnika, kao i više novih investicija i novih radnih mjesta.

Istaknuta je potreba da se reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit, s ciljem većeg zapošljavanja, uvođenja novih tehnologija i povećanja konkurentnosti domaće privrede.

Zajednički je stav da treba doći do bitnog povećanja minimalne plate. Poslodavci su izrazili spremnost da odmah po usvajanju nove metodologije o utvrđivanju nove cijene rada od Federalnog ministarstva finansija sa sindikatima otvore pregovore o visini minimalne plate.

Dogovoreno je da obje strane poduzmu neophodne mjere kako bi se stvorili uvjeti za početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

“Činjenicu da određeni broj kolektivnih granskih ugovora ističe, poslodavci neće koristiti kako bi smanjili prava radnika”, poručeno je sa sastanka na kojem je rečeno da poslodavaci i sindikati razmijene prijedloge zakonskih rješenja, inicijativa i akata kako bi se usaglasili stavovi prije nego što se s njima bude išlo prema donositeljima odluka.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata metalskih radnika BiH Bajro Melez, predsjednica Sindikata radnika drvne industrije i šumarstva BiH Lejla Ćatić, predsjednica Sindikata radnika hemijske i industrije nemetala BiH Kata Iveljić, predsjednik Sindikata radnika kožarske, tekstilne i industrije obuće BiH Zlatibor Kojičić, te predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Murat Škamo.