Šetalište uz Babinu rijeku dobilo mirovni park „Jedan svijet“

FOTO: Zenicainfo.ba

Mirovni park „Jedan svijet“ naziv je akcije koju je danas u zeničkom naselju Babina rijeka organizovao Savez izviđača grada Zenica. Preko 150 izviđača i 20 volontera podijeljenih u tri grupe zbog poštivanja mjera Covid-19 zasadilo je 25 sadnica raznog drveća. Ova akcija realizovana je u saradnji sa ambasadom SAD-a i Gradskom upravom Zenica, a u povodu obilježavanja dvedeset pete godišnjice potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu. Ovaj budući park će obogatiti dio popularne zeničke šetnice u naselju Babina rijeka.

„U sklopu projekta koji finansira Američka ambasada mi smo danas spojili još projekt „Naš planet“ koji finansira Gradska uprava Zenica. U razgovorima sa ambasadom dogovorili smo da zbog pandemije neke aktivnosti pomjerimo i da u povodu 25 godina Dejtona zasadimo po jedan mirovni park u Zenici i Prijedoru. Evo nas danas u Zenici na prekrasnoj lokaciji Babina rijeka. Zbog epidemioloških mjera ovo smo morali podijeliti u tri grupe. Veliki je interes djece, a mi smo već prošli mjesec imali jednu akciju, nastojat ćemo da ovaj mjesec završimo još jednu sličnog tipa na Boračkom jezeru gdje smo planirali zasaditi 25 stabala pitomog kestena“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Edin Šarić, predsjednik Saveza Izviđača grada Zenica.

Edin Šarić

Za večeras je planiran online program “Karantin show” izviđača iz Zenice sa vršnjacima iz Prijedora, Sarajeva, Visokog i Osijeka. Naredne sedmice Savez izviđača Zenice planira sličan projekt i na Boračkom jezeru gdje su planirali saditi pitomi kesten. (M. P.)