Intolerancija na ugljene hidrate i kako je prepoznati

FOTO: N1

Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika vjerovatnoća da ste osjetljivi na ugljene hidrate. Šta to tačno znači?

Oni intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim skladištenjem masti.

Da, tako snažna reakcija na ugljene hidrate zaista postoji i mogla bi da bude zavisnost od ugljenih hidrata.

Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu osjetljivosti.

Simptomi 

Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima dijabetes tipa 2, prije svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osjetljivosti i to provjerite.

Jedete kada su pod stresom, a najviše se debljate u području trbuha ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice ili obrok bogat ugljenim hidratima, takođe može da ukaže na ovu osjetljivost.

Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat ugljenim hidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti ili često i dalje osjećate glad nakon obroka.

Ovo je jedan od načina na koji možete sami da provjerite da li osjetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak mjerodavniji kao i razgovor sa ljekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih sastojaka i adekvatnim savetom lekara kontrolišete osjetljivost na ugljene hidrate,navodi Eat This, Not That.

 

N1