Problemi u Savezu gluhih i nagluhih osoba ZDK: Najavljuju protestno okupljanje

FOTO: Zenicainfo.ba

Ponovno nas alarmiraju iz zeničkog Kantonalnog saveza gluhih i nagluhih osoba. Traže podršku nadležnih, medija i javnosti da ih podrže u održavanju vanredne Skupštine koja bi na legitiman način odlučila koji je to savez, zenički ili novoformirani kakanjski punopravan da zastupa prava i potrebe ove populacije.

Pisali smo već da je prošle godine, iako je u Zenici od 1997. godine sjedište Kantonalnog saveza gluhih i nagluhih, formiran novi Kantonalni savez u Kaknju. Članovi rukovodstva zeničkog saveza rekli su nam da je to urađeno nelegitimno i da oni i dalje imaju rješenja i odluke, kao i ID broj koji potvrđuje da nisu ugašeni kao Savez. Pokazali su nam i poziv od oktobra ove godine da organiziraju vanrednu sjednica Skupštine saveza čiji bi ishod bio jedan legitiman Kantonalni savez.

“Tri udruženja ima Savez u Kaknju, pet naš stari Savez u Zenici dok je Udruženje gluhih osoba iz Zavidovića neutralno i čeka da se održi vanredna sjednica. Dakle upitna je registracija Saveza gluhih u Kaknju od samog početka. Osim toga, oba resorna kantonalna Ministarstva slušaju samo jednu stranu. Novo rukovodstvo kakanjskog Saveza nekada je bilo kod nas i radilo aktivnosti i projekte o kojima nas kao članove rukovodstva uopće obavještavali“, navodi Ćamil Sivac, član i ranije član UO Saveza gluhih i nagluhih ZDK sa sjedištem u Zenici.

Sada su već godinu dana ni na nebu ni na zemlji. Rad je praktično stao u Savezu gluhih i nagluhih čije su prostorije u Sarajevskoj ulici uglavnom prazne. Zbog pomenutih problema i članstvo je postalo inertno.

 „Oni su pravili projekte kroz papire ih provodili, ali mi nismo ništa o tome znali“, navodi Mirsad Musić, predsjednik Saveza formiranog u Zenici prije 23 godine sada već, očigledno ugašenog.

Ne postoje dva kantonalna saveza, postoji samo jedan. Zeničko udruženje gluhih i nagluhih je isključeno jer se ponašaju nekorektno“, rekli su nam ljetos članovi rukovodstva Saveza u Kaknju. Iz resornog kantonalnog Ministarstva za pravosuđe su nam tada potvrdili da ne postoje dva kantonalna Saveza općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba, već jedan registriran s promjenama članova rukovodstva, kao i sjedišta.

U Kantonalnom savezu u Zenici koje se još smatra legitimnim i registriranim napominju da prema Statutu na sjednicama Skupštine ne mogu glasati čujuće osobe, što je bio, tvrde, slučaj kod formiranja novog Saveza. Traže podršku nadležnih, medija i javnosti da ih podrže u održavanju vanredne Skupštine koja bi na legitiman način odlučila koji je savez punopravan. Inače im na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom početkom decembra ne preostaje ništa drugo već da svoje nezadovoljstvo pokažu protestnim okupljanjem. (Alma Huskić)