U Bosni i Hercegovini označeno 478 minski sumnjivih površina

FOTO: Bljesak.info
Sredstva za realizaciju ovih projekata u iznosu od 1,1 milion eura, su obezbijeđena od strane Evropske unije, a putem Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru (IcSP), saopćeno je iz Komisije za deminiranje i Centra za ulanjanje mina pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Svim učesnicima su se obratili Mirna Pavlović, predsjedavajuća Komisije za deminiranje u BiH, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, general-major Reinhard Trischak, zapovjednik EUFOR-a i Steliana Nedera, stalna predstavnica UNDP-a u BiH.

Projekti su zajednički realizirani od strane Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC), kao vodeće organizacije u operativnom smislu, a u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (AFBiH), Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini (NPA BiH) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), uz nadzor timova EUFOR-a.

Kao osnovni ishod projekta Opšte procjene je mnogo preciznija i jasnija identifikacija i prioritetizacija minski sumnjivih površina, čime je proces protivminskog djelovanja postao još transparentniji. Obrađeni su podaci za 143 općine u Bosni i Hercegovini, dok je minska opasnost potvrđena u 118 općina, a formirano je ukupno 478 minski sumnjivih površina.

Baza podataka BHMAC-a, kao jedan od ključnih stubova i esencijalni dio cjelokupnog protivminskog djelovanja u našoj zemlji, je unaprijeđena, te je kreiran novi, transparentniji, funkcionalniji i efikasniji sistem zasnovan na novim tehnologijama, koji odgovara na sve zahtjeve u smislu izvještavanja, planiranja i pohrane podataka. Ujedno su stvoreni uslovi za unapređenje operativnih aktivnosti, kao i postavljanja budućih prioriteta i njihova efektivna realizacija.

Bolja sigurnost svih građana BiH će biti osigurana prvom aplikacijom za mobilne telefone koja će koristiti sve podatke BHMAC-a o minski sumnjivim lokacijama.

Iako se kao zemlja borimo da uložimo što je moguće više u proces protivminskog djelovanja, moramo naglasiti važnost donatorske pomoći i doprinosa u narednom periodu, kako bi se dostigla zemlja bez mina i drugih eksplozivnih ostataka rata, te je pored zahvalnosti na svim do sada realizovanim projektima, istaknuta važnost nastavka realizacije svih projekata koji približavaju Bosnu i Hercegovinu do okončanja aktivnosti protivminskog djelovanja i unaprjeđenja sigurnosti svih građana koji žive ovdje.