Studenti zeničkog Univerziteta i danas na mirnim protestima

FOTO: Zenicainfo.ba

 

Studenti zeničkog Univerziteta i danas su organizovali proteste ispred zgrade rektorata i to u vrijeme održavanja sjednice Senata ovog Univerziteta, na kojoj se odlučivalo o bezuslovnom prelasku studenata na višu studijsku godinu, što i jeste glavni zahtjev studenata.

“Mi se zaista nadamo da će naš zahtjev danas biti i konačno usvojen na Senatu, nakon mjesec i po dana naših pokušaja da riješimo ovaj problem i nakon razgovora u resornom Ministarstvu, Vladi i Skupštini ZDK, koja je zato i donijela Izmjene Zakona o visokom obrazovanju”, navodi Larisa Gađun, predstavnica studenata zeničkog Univerziteta, napominjući da su pozitivna očekivanja i nakon prethodno vođenih razgovora i sa rektorom ovog Univerziteta, kao i prorektorom za nastavu i naučna pitanja.

“Ukoliko naš zahtjev ne bude usvojen, iako bismo bili duboko razočarani, borbu za studentska prava bismo i dalje nastavili, ali još jednom kažem da mislim da do toga neće doći i da će nam biti omogućen bezuslovni prelazak na višu studijsku godinu sa novim upisnim rokom do 01. decembra”, ističe predstavnica studenata zeničkog Univerziteta.

Sjednica Senata Univerziteta u Zenici još traje. (V. J.)