GRADSKI VIJEĆNICI O RADU GV: Koliko se uradilo u protekle četiri godine?

Građani Zenice u 2016. godini imali su mogućnost izabrati članove novog Gradskog vijeća, čiji zadatak je bio razvoj grada i prosperitet građana. 31 novi gradski vijećnik iz osam političkih stranaka, kao i samostalnih vijećnika započeo je svoj četverogodišnji mandat u kojem su trebali raditi na projektima razvoja i poboljšanja života u Zenici, a koliko su u tome uspjeli sami su nam rekli.

Razgovarali smo sa članovima Gradskog vijeća o samom radu u protekle četiri godine, te projektima koji su bili planirani ili se realizovali.

Ekrem Tuka, gradski vijećnik istakao je da većina stvari nije bila u interesu građana, te da je mandat protekao u znaku ucjena.

„Na početku sam ušao kao SBB vijećnik i ono s čim se nisam slagao jesu veliki projekti gradonačelnika, i to: takse na kladionice, budžet grada Zenice, gdje su vijećnici i većina koja je dogovarala pod ucjenama ili dogovorima, bila ta koja nije glasala i podržala. Pod tim utiskom izašao sam iz SBB-a i podršku dao Kasumoviću, gradu i građanima Zenice“, istakao je Tuka.

Gradski vijećnik Elvir Purić, istakao je da su i pored problema s kojima su se susretali radili samo i isključivo za dobrobit građana.

„Moram da kažem da su se dešavale nemile scene i da je bilo na granici incidenata, te da se išlo u politikanstvo, bez prijedloga i konkretnih rješenja, ali to je iza nas i ne ponosim se time, no u tome nisam lično uzimao učešća“, kazao je Purić.

U izjavi za našu televiziju gradski vijećnik Sanjin Aldobašić istakao je da ovaj saziv Gradskog vijeća nije odgovorio na zahtjeve građana, naročito u periodu pandemije.

„Nadam se da se ovakvo Gradsko vijeće u Zenici neće ponoviti, jer građani nisu ovo zaslužili, niti ono što se dešavalo u protekle četiri godine. Zadnjih mjeseci se ne održava Gradsko vijeće i pored urgencije vjećnika, Gradske uprave, gradonačelnika,  nismo odgovorili zahtjevima kojima bi trebali, obzirom na pandemiju  i privreda trpi, te bi Gradsko vijeće trebalo odgovoriti mnogo ozbiljnije, no mi to nismo uradili“, dodao je Aldobašić.

Gradski vijećnik Rusmir Isak naglasio je da je bilo teško raditi obzirom da je Gradsko vijeće u više navrata opstruisano.

„Bilo je teško i raditi u takvoj situaciji, a ja iz poštovanja prema starijima, nisam dozvoljavao sukobe niti prepirke, ali što se tiče rada Gradskog vijeća, radilo se, ali nisu se podržavale neke tačke koje su se poturale prije sjednica pod tačke dnevnog reda, a ja nisam došao da radim nezakonito“, rekao nam je Isak.

Almir Babajić, gradski vijećnik kazao je da nije zadovoljan radom Gradskog vijeća generalno, te da će nakon izbora biti mnogo posla.

„Ja bih protekli mandat nazvao neradom, a ne radom. Sama činjenica da smo u posljednjoj godini mandata, u 2020. godini održali dvije sjednice, a gdje smo od planiranih 61 tačku dnevnog reda usvojili samo dvije. Ne mogu biti zadovoljan radom, a ono što imamo u budućnosti je veliki posao i velike obaveze, a zbog korone moramo nadoknaditi nedostatke i posljedice koje je ona ostavila“, dodao je Babajić.

Zeničani će na lokalnim izborima u nedjelju, 15. novembra imati mogućnost glasati za novi saziv Gradskog vijeća, te na taj način dati povjerenje onima koji će naredne četiri godine raditi za dobrobit ovog grada.