GIK Zenica završila dodatne instrukcije za predsjednike biračkih odbora

“Gradska izborna komisija jučer poslijepodne završila je dodatne instrukcije za predsjednike biračkih odbora, vezane za preuzimanje izbornog materijala i odgovorila na određena pitanja i dileme, koje se javljaju u ovom izbornom procesu”, navodi Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici.

U četvrtak je prema planu CIK-a, Gradska izborna komisija primila tzv. osjetljivi izborni materijal za redovna biračka mjesta, za biračka mjesta za glasanje u odsustvu, zatim za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, kao i osjetljivi izborni materijal za pet redovnih mobilnih timova putem kojih će glasati lica vezana za domove i ustanove i dva posebna, COVID mobilna tima, za glasanje birača u izolaciji i zaraženih ovim virusom.

“Jučer je okončano i prijavljivanje birača, koji će glasati putem COVID mobilnih timova i njih je 48 na prostoru Grada Zenice, a trenutno ažuriramo podatke i o broju prijavljenih sugrađana, koji će glasati iz kuće zbog zdravstevnih problema ili pak iz ustanova u kojima su smješteni, ali i prijavljenih birača smještenih u Kazneno-popravnom zavodu Zenica”, napominje Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici.

Osim toga, tokom dana su u toku aktivnosti oko organizovanja preuzimanja izbornog materijala za sutra, po pravcima i prema satnici, koju je Gradska izborna komisija uredila, a u toku je i priprema higijenskih sredstava za zaštitu od COVID-a koje će koristiti birački odbori na biračkim mjestima, navodi predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici, dok se ostale aktivnosti tiču organizacije tehničkih i drugih stvari, koje se odnose na pripremu uredne isporuke izbornog materijala na biračkim odborima. (V. J.)