Zenica uskoro dobija moderan aqua park

Kompleks otvorenih gradskih bazena u Zenici izgrađen u naselju Crkvice 1965. godine, do ljeta naredne godine postat će veliko gradilište. Postojeći rekreativni bazen i ovalni dječiji bazen bit će potpuno uklonjeni, a na njihovim mjestima izgradit će se novi savremeni bazeni, sa povećanjem vodene površine do cca 2.500m2.

Budući bazeni obogaćeni su vodenim atrakcijama, ugostiteljskim i servisnim sadržajima. U glavnom rekreacijskom bazenu centralno, projektovano je ostrvo sa cafeom i povezano mostovima sa uređenim površinama za sunčanje. Projektovana je i posebna dječija zona sa dva nova dječija bazena sa adekvatnim sadržajima.

Duž olimpijskog bazena bit će postavljene nove montažne tribine za 200 gledalaca koje su također u funkciji sunčališta.

Otvoreni vodeni park činit će rekonstruisani olimpijski 50-metarski bazen za isplivavanje sa pripadajućim tribinama sa 200 mjesta za sjedenje, rekonstruisani bazen sa skakaonicom od 3m, 5m i 10m, bazen za rekreaciju u slobodnoj formi površine cca 2500 m2, dubine 1,4 m, sa planiranim vodenim atrakcijama (brza rijeka, whirlpooli, masažne mlaznice – labudovi i gejziri, tobogani anakonda i ostrvo sa cafeom, ostrva i mostovi, pristupne stepenice), dječiji bazeni površine 325 m2, sa slapom, pečurkom i ostrvom. Unutar kompleksa bit će površina za sunčanje, spasilački toranj, mobilni šankovi, tuševi, kabine za presvlačenje, kiosci, mobilijar za plažu…

Duž ulice Prve zeničke brigade uz istočnu ogradu kompleksa planiran je niz poslovnih objekata komercijalnog karaktera, pretežno ugostiteljske namjene (caffe, pizzeria, restoran) kao terasaste građevine sa vizurama na kompleks bazena.

U padinskom dijelu kompleksa nalazit će se amfiteatar sa pozornicom u funkciji održavanja različitih priredbi, a uz amfiteatar formira se i polukružna pozornica.

Na sjevernoj strani kompleksa projektovani su sportski tereni za mali nogomet sa vještačkom travom, košarku, odbojku na pijesku, mini golf sa 9 rupa i dječije igralište.

„Zenica je četvrti grad u Bosni i Hercegovini čiji građani zaslužuju savremene otvorene i zatvorene bazene. Uspio sam finansijski stabilizovati grad, vraćamo tuđe kredite i sada imamo prostora za nove investicije kako bi olakšali i uljepšali život građanima Zenice ali i privukli goste iz drugih gradova. Imamo projekte i siguran sam da Zeničani vrlo brzo svoje rekreativne potrebe neće zadovoljavati izvan našeg lijepog grada“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Idejni projekat rekonstrukcije kompleksa gradskih bazena u Crkvicama uradili su zenički stručnjaci, radnici Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica.