Završena treća faza dezinfekcije javnih prostora i površina u i oko zeničkih stambenih zgrada

FOTO: Zenicainfo.ba

Ovog ponedjeljka završena je treća faza dezinfekcije javnih prostora i površina u i oko zeničkih stambenih zgrada. Radilo se skoro 20 dana, sa 18 mašina u isto toliko mjesnih zajednica. Međutim više od 20 pripadnika Samostalne jedinice za spašavanje koja djeluje pri Civilnoj zaštiti Grada Zenica već sutra nastavlja s radom, ali u drugim prostorima – na biralištima.

 

Poznato je da je od proglašenja pandemije Gradska Služba za spašavanje radila sukcesivno na dezinfekciji zajedničkih površina u zgradama, zatim klupa i dječijih igrališta, podsjeća gradonačelnik Kasumović.

“Siguran sam da na taj način usporavamo širenje Covid-a i ja sam presretan i zadovoljan s ovim volonterima. Ne završavaju oni danas. Od ujutro kreću s dezinfekcijom svih biračkih mjesta i svih objekata gdje će građani doći i izvršiti svoju građansku dužnost da glasaju. Sretan sam i zadovoljan da ima volontera i to će grad u svakoj varijanti nagraditi“, kazao nam je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kada su birališta u pitanju poznato je da će mnoga biti u školskim učionicama. Pitali smo ga hoće li ste stići s nedjelje na ponedjeljak dezinficirati prostori za učenike koji će već u ponedjeljak sjesti u školske klupe.

“Za sve ono za šta je grad zadužen ovi momci će završiti, budite sigurni, bez ikakve bojazni. Ponavljam, ja sam ubijeđen da su oni na ovaj način, dezinficitrajući usporili širenje virusa“, odgovorio je Kasumović.

Prema riječima njegovog pomoćnika za Civilnu zaštitu Almira Sarajlića sve je išlo prema utvrđenom planu.

“Na terenu je svaki radni dan, osim vikenda, bilo od 20 do 25 pripadnika Samostalne jedinice za spašavanje Grada Zenica. Radili su sa 18 mašina za dezinfekciju i u 18 mjesnih zajednica. Radilo se i u noćnim satima i sve u koordinaciji sa zeničkim HES-om“, izjavio je Almir Sarajlić, pomoćnik gradonačelnika za CZ .

Hes je vršio stručni nadzor i sve je urađeno prema epidemiološkim propisima. Oko 25 članova drugih udruženja okupljenih dobrovoljno u Samostalnu službu za spašavanje radilo je za dnevnicu i jedan obrok proteklih 20-ak dana. (A. H.)