Počela izgradnja vodovodne mreže u Donjem Čajdrašu

Započeli su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u dijelu naselja Donji Čajdraš u ukupnoj dužini od 850 metara.

Radove izvodi javno preduzeće „Vodovod i kalizacija“, a ukupna vrijednost investicije iznosi 106.500 konvertibilnih maraka.

„Projekat obuhvata izgradnju vodovodne linije ukupne dužine 850 metara, te 7 vodomjernih okana. Nova vodovodna linija će u dužini od 450 metara biti izgrađena od modularnog liva DN 80, a preostali dio od PEHD cijevi DN 63. Trasa ove vodovodne mreže počinje kod objekta područne škole u Čajdrašu, a završava na kraju betonskog puta u naselju. Radove na izgradnji mreže vlastitom mehanizacijom i radnom snagom izvodi JP „ViK“ d.o.o. Zenica. Ukupna vrijednost investicije iznosi 106.500 KM“, kazala je Dženana Sivac-Nezić, stručna saradnica za odnose sa javnošću u ovom preduzeću.

Proširenje gradske vodovodne mreže na području Donjeg Čajdraša će biti moguće zahvaljujući rekonstrukciji distributivnog cjevovoda od naselja Čajdraš do raskrsnice puta za Lokvine ukupne dužine 2 200 metara, sa pripadajućim čvorištima, a koja se realizuju u okviru tendera broj 9 međunarodnog projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna i Hercegovina II-komponenta Zenica.

„Realizacijom ovih projekata stvorit će se uslovi za proširenje distributivne gradske mreže na Donji Čajdraš i time će, na veliko zadovoljstvo naših budućih korisnika, po prvi put biti moguće priključenje mještana ovog kraja na gradski sistem vodosnabdijevanja. Drugim riječima, na taj način će konačno biti kvalitetno riješeno pitanje snabdijevanja pitkom vodom za 24 domaćinstva koja se vodom snabdijevaju iz lokalnog vodovoda“, naglasila je Dženana Sivac-Nezić, stručna saradnica za odnose sa javnošću u JP „ViK“ d.o.o. Zenica.(R.Š.)