ZENICA: Nove lokacije za Nextbike bicikla

FOTO: Zenicainfo.ba

Gradsko područje Zenice od danas je bogatije za dodatnih osam lokacija na kojima će biti postavljena 33 Nextbike bicikla.

Radi se o lokacijama betonski plato kod apoteke “Boris Kidrić” u ulici Dr. Abdulaziza Aska Borića, asfaltni plato kod autobuske stanice u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I, dio zelene površine u blizini kioska na početku ulice Travnička, dio zelene površine u ulici Londža kod “Drvenog mosta”, dio asfaltnog platoa kod zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u ulici Trg BiH, dio zelene površine u ulici Crkvice, dio asfaltnog platoa kod zgrade u ulici Prve zeničke brigade broj 3a, te dio zelene površine kod početka biciklističke staze u naselju Blatuša.

Ahmed Čerimović

“Ovim se nextbike sistem u Zenici proširuje i nadamo se da ćemo tokom dana i sutra okončati planirane aktivnosti”, izjavio je Ahmed Čerimović, direktor Nextbike za BiH.

Iz Gradske uprave podsjećaju, da je vrijednost projekta 100.000 KM od čega Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine finansira projekat sa 60.000, a Grad Zenica je obezbijedio 40.000 maraka. 

Next bike bicikla opremljena su pametnim lokotom za otključavanje i GPS sistemom za praćenje.

U Zenici je sistem javnih bicikala “Nextbike” pušten u funkciju u oktobru 2019. godine, kada je na šest gradskih lokacija postavljeno 30 Next bike bicikala. 

Nextbike je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnicima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj, što ga za mnoge čini idealnim prevoznim sredstvom u gradskim urbanim sredinama.

Smanjenje upotrebe automobila i emisije CO2, pozitivan uticaj na zdravlje stanovništva, jačanje imidža i turističke ponude, dodatne su koristi koje ovaj projekat donosi za grad. (Š. B.)