Na području ZDK stiglo oko 5.000 PCR testova

FOTO: Zenicainfo.ba

“Epidemiološka situacija na području ZDK je i dalje nepovoljna zbog sve većeg broja oboljelih ljudi od koronavirusa, ali evo pružamo još uvijek otpor širenju ove pandemije”, potvrdio nam je Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, naglašavajući da su zdravstveni radnici u mnogome iscrpljeni ovom situacijom, a dosta njih je i oboljelo pružajući zdravstvenu zaštitu.

“Prvi poručeni kontingent od 4.500 do 5.000 PCR testova stigao je ovih dana na prostor ZDK, a ubrzo nam dolaze i ekstrakcioni kitovi, bez kojih se testiranje ne može raditi i to će vrlo brzo biti riješeno, a uporedo s tim, zahvaljujući sredstvima kantonalne Vlade, krećemo i u nabavku dodatne količine ovih testova, što bi onda moglo biti dovoljno za jedan budući period”, navodi Jupić.

“Nažalost ovi problemi sve više se počinju tumačiti kao zdravstveni problem i izuzev pomoći ovog Kantona zdravstvo je praktično ostavljeno na cjedilu od strane svih nivoa vlasti, što nikako ne bi smjelo da se dešava, jer je situacija kompleksna i sve  strukture trebaju se uključiti i dati svoj doprinos”, poručuje Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK. (V. J.)