Potpisani ugovori sa korisnicima čiji su projekti odabrani iz oblasti zaštite okoliša za 2020. godinu

FOTO: Zenicainfo.ba

U zgradi Vlade kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2020. godinu.

“Na ovom Javnom pozivu dobili smo 1.000 KM što će biti utrošeno na realizaciju našeg projekta pod nazivom „Eko lekcija“. U  sklopu tog projekta planirane su edukativno-kreativne radionice koje  će djeci da pokažu kako i na koji način treba pravilno i stručno odlagati otpad, te na koji način oni mogu da upotrijebe plastičnu ambalažu i uređuju svoje dvorište. Također, bit će organizovane aktivnosti u vidu eko kviza koje će djeci pomoći da utiču na podizanje  svijesti o zaštiti okoline“, naglasila je predstavnica udruženja za unapređenje životne sredine „E-grupa“, Irma Topčić-Skopljak.

Nakon poziva općinama i gradovima u ZDK, ovaj poziv bio je namjenjen za nevladine organizacije, udruženja i medijske kuće, a o izboru je odlučivala stručna komisija.

“Pristiglo je 170 aplikacija, od toga je 55 odbijeno jer nisu dostavili potrebnu dokumentaciju. Ostali, svi koji su aplicirali dobili su određena sredstva, a ukupno za 115 projekata to iznosi 210.000 KM. Što se tiče maksimalnog iznosa, on je za nevladine organizacije i udruženja bio 5.000 KM po projektu. U sklopu drugog poziva, općine i gradovi u ZDK su mogli aplicirati na maksimalno 100.000 KM”, rekao je ministar ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, Arnel  Isak.

U resornom ministarstvu očekuju da bi do kraja godine mogao biti raspisan još jedan Javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2020.godinu, o čemu se prvo mora izjasniti Vlada ZDK. (R. Š.)