Početkom sedmice zdravstvene ustanove u ZDK dobijaju PCR testove

Sredstvima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a u saradnji sa UNDP-iom nabavljeni su PCR testovi za zdravstvene ustanove u Kantonu.

„Prema informacijama kojima ja raspolažem testovi se već carine i do ponedjeljka, najkasnije do utorka, dakle čak i dan prije od onog što sam najavio, će biti raspoređivani zdravstvenim ustanovama. Dakle sredinom sljedeće sedmice će se moći krenuti u opsežnije testiranje građana“, kazao je za Zenicainfo.ba resorni kantonalni ministar dr. Adnan Jupić.

Nabavljeno je između 4.500 i 5.000 testova s tim da Vlada paraleleno s ovom nabavkom radi na obezbjeđivanju sredstava za jednom većom količinom, otprilike 30.000 do 40.000 testova čime bi riješili problem testiranja do početka proljeća, kaže ministar zdravstva i dodaje:

„Ja sam jučer u razgovoru sa članom federalnog Kriznog štaba gospodinom Čerkezom dobio precizne i pouzdane informacije i garancije da će Federacija BiH ići u nabavku 200.000 testova koji treba da budu operativni do kraja godine. Također mi je obećano da će se voditi računa da isprave onu nepravdu s početka kada su klinički centri dobili znatno veći broj testova nego mi i ja se nadam da će to pitanje i problem testiranja onda biti riješeno trajno“.

Pitali smo ministra Adnana Jupića i o smještajnim kapacitetima u Kantonalnoj bolnici Zenica. Kaže popunjenost je trenutno oko 30%.

„Imamo 260 kreveta na raspolaganju u Kantonalnoj bolnici Zenica i dva puta po 40 u Općoj bolnici Tešanj. U KBZ je zauzeto oko 70 kreveta, a u Tešnju 25. Dakle u ovom trenutku imamo mnogo više nego je to potrebno, ali imamo drugi problem. To je nedostatak zdravstvenog kadra. Određen broj zdravstvenog kadra u zeničkoj bolnici je pozitivno na Covid-19, ali ja se nadam njihovom skorom povratku na radna mjesta. Hronični problem i prije pandemije je bio nedostatak specijalističkog kadra, sada posebno infektologa (u Zenici imamo svega šest infektologa) i anesteziologa. Taj problem trenutno prevazilazimo kompenzacijom drugih specijalista na ta mjesta“ , kazao je Jupić. (Alma Huskić)