„Provje(t)ravanje uma“, nova zbirka aforizama autora Avde Bašića

FOTO: Zenicainfo.ba

„Provje(t)ravanje uma“, naslov je treće zbirke aforizama zeničkog autora Avde Bašića.

Iz štampe je izašla ovih dana i donosi nam prepoznatljivi Bašićev humor koji suprotstavlja svim anomalijama naše svakodnevice. Avdo Bašić zbirke aforizama objavljuje svake četiri godine.

“Sada sam u penziji i za ovu sam imao dovoljno vremena“, kaže Bašić. “Aforizam me ispunjava i živim za njega. Sve pratim i nastojim to pretočiti u pisanu riječ, predstaviti stanje u društvu i državi i pri tome nasmijati čitaoce. Samim tim šaljem jasnu poruku kada je u pitanju kritika, samokritika a onda i brutalno izrugivanje sistemu, društvenim anomalijama i onome što se dešava u našem svakodnevnom životu“, kaže autor.

Avdo Bašić

Knjige aforizama, po Bašićevom mišljenju, danas su izuzetak kao i aforistički kutak u dnevnoj štampi. Društvene mreže pokazale su se kao izvrsna forma za prezentaciju aforizma.

“Jednom sam se čak i našalio, ako vidite nekoga da čita knjigu, znajte da je u nekom problemu. To su devijacije, sve se izvitoperilo. Čitanja je sve manje i čitatelja je sve manje. S druge strane, postoje ljudi na Facebooku koji me stalno prate i imam njihovu podršku što mi puno znači. To je motiv da se stvara više i bolje“.

Ko voli i cijeni aforizam, poručuju Avdo Bašić, uvijek će naći način da dođe do njega. Željko Grahovac, recenzent ove knjige toplo je preporučuje čitalačkoj pažnji a Avdu Bašića svrstava u red vrhunskih bh. aforističara koji su dostigli nivo regionalne recentnosti i reprezentativnosti. (D. T.)