Bh. aplikacija za borbu protiv depresije i mentalnih bolesti suzbija stigmu odlaska psihologu

FOTO: klix.ba
Ekipa u sastavu Kenan Suljić, Amina Madžak, Muamer Galešić i Sejo Ivković, skuplja pozitivne komentare i reakcije korisnika. Prvu nagradu za aplikaciju su dobili 2019. godine od Internacionalnog Burch Univerziteta na takmičenju za srednjoškolce u oblasti poduzetništva, a u oktobru ove godine na osnovu predstavljanja, demonstracije, Q&A te cjelokupnog utiska proglašeni su pobjednicima na Social Impact Award za Bosnu i Hercegovinu.
Naglašavaju da su im očekivanja velika, jer im je cilj da aplikaciju koristi što više ljudi kojim je potrebna pomoć, te da im u rješavanju problema pomognu stručne osobe iz domova zdravlja.

“Trenutno na raspolaganju imamo dva doma zdravlja, Dom zdravlja Srebrenik i Dom zdravlja ‘Dr. Mustafa Šehović’ Tuzla, iz razloga što su nam partneri zahtijevali da do kraja godine vršimo intenzivni nadzor rada aplikacije gdje ćemo na manjem broju ljekara uvidjeti koje su to potrebe građana”, izjavio je Sejo Ivković.

Amina Madžak, članica ovog mladog i perspektivnog tima, naglašava da je prvi prototip aplikacije bio dostupan samo Android korisnicima i dodaje da aplikacija trenutno prolazi kroz posljednju fazu provjere funcionalnosti i uspostavljanja profila za doktore iz dogovorenih domova zdravlja. Početak rada aplikacije planiran je za novembar.

“Finansiranje aplikacije smo prvenstveno dobili od Instituta za razvoj mladih KULT i Švedske ambasade, nakon toga smo dogovorili saradnju sa Asocijacijom XY i Ambasadom Švicarske. Manja finansiranja smo dobili od Fondacije Mozaik. Sva ostala finansiranja bivala su iz naših privatnih sredstava, kao i od malog broja privatnika i poduzetnika koji su prepoznali naš rad”, naglasio je jedan od idejnih tvoraca aplikacije Muamer Galešić.

Aplikacija “D-App” je bazirana na principu pružanja stručne i kvalitetne usluge s ciljem da se smanji broj oboljelih, te da se suzbije stigma odlaska psihologu koja vlada u društvu.

Za korištenje aplikacije potrebno se registrirati sa osnovnim podacima. Aplikacija sadrži informacije o mentalnom zdravlju, mentalnim poremećajima, stanju u regiji i svijetu te ostale informacije koje će pomoći u prepoznavanju problema i gdje potražiti pomoć.

“Ključni dio aplikacije je odnos sa stručnjakom, gdje će korisnici imati priliku poslati zahtjev za poruku ljekaru; kada ljekari prihvati poruku, korisnici će napisati svoje trenutno stanje, onako kako se osjećaju i tada poruka dolazi doktoru i započinju razgovor. Daljnji tok razgovora i usmjeravanja korisnika ovisi o njihovom razgovoru i uputama stručnjaka”, objasnio je Kenan Suljić

Naši sagovornici naglašavaju da je aplikacija samo početak u doprinosu borbe za bolju budućnost i mentalno zdravlje svih građana Bosne i Hercegovine.