Koje zemlje su najviše investirale u BiH u 2020.

FOTO: Biznisinfo.ba

Direktnim stranim ulaganjem u prvoj polovini ove godine investiran je ukupno 358,1 milion KM, što je manje za čak 45,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo uloženo 660,9 miliona KM.

Istakli su ovo u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH, a prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH.

“Najznačajniji priliv je iz Austrije 84,2 miliona KM i Hrvatske 66,9 miliona KM, a slijede Turska sa 39,9, Nizozemska 37,5, Njemačka 36,2 i Slovenija sa 34 miliona KM”, kažu u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Oni kažu da je u prvoj polovini ove godine najviše investirano u finansijske uslužne djelatnosti i to 121,8 miliona KM, ali da u te finansijske djelatnosti ne ulaze osiguranja i penzijski fondovi.

Pored investicija u finansijske uslužne djelatnosti, velika ulaganja su bila i u trgovini na veliko, osim trgovine motornim vozilima, 84,2 miliona KM. U poslovanje nekretninama ukupno je investirano 43,2 miliona KM, a u proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom 17,4 miliona KM.

Među oblastima u koje je najviše investirano u prvoj polovini ove godine su i upravljačke djelatnosti u koje je uložen 11,1 milion KM.

Veliki pad u odnosu na prošlu godinu

Kako kažu u FIPA, u ovih pet djelatnosti investirano je tri četvrtine ukupno evidentiranog iznosa stranih investicija u prvom polugodištu ove godine.

U istom periodu prošle godine evidentirano je 660,9 miliona KM stranih investicija, a za cijelu godinu iznenađujućih 699 miliona KM, što je, priznaju i u FIPA, daleko manje od očekivanog.

Inače, ukupne direktne strane investicije u BiH od maja 1994. godine do decembra prošle godine iznose 15 milijardi KM.

“Više od polovine ovog iznosa odnosi se na investicije iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Slovenije”, dodaju u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH.

Struktura investicija ove godine:

  • 121,8 miliona KM – finansijske uslužne djelatnosti
  • 84,2 miliona KM – trgovina na veliko
  • 43,2 miliona KM – poslovanje nekretninama
  • 17,4 miliona KM – proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom
  • 11,1 milion KM – upravljačke djelatnost

 

biznisinfo.ba