Grad Zenica objavio tri javna poziva za podsticaj u poljoprivredi

Gradska uprava objavila je tri javna poziva i to za podsticaj refundacije troškova po osnovu doprinosa za registraciju srodne djelatnosti u poljoprivredi, podsticaj za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede za korisnike koji nisu prethodnih godina dobijali sredstva i regresiranje kamata za podignute kredite u oblasti poljoprivrede i to kredite koji su uzeti kod komercijalnih banaka.

“Javni pozivi traju već mjesec dana i mi smo jako uporni jer želimo ljudima da pomognemo da svoja poljoprivredna gazdinstva obogate nekom novom mašinom”, kazala je Senada Sejmenović, stručna saradnica za poljoprivredu u Gradskoj upravi.

U ovoj godini podsticaj za poljoprivredu je 500.000 KM a prošle godine je realizovano blizu 523.000 konvertibilnih maraka.

“Ove godine imali smo i sredstva Vlade Federacije BiH u iznosu od 130 hiljada KM i taj novac je podijeljen za podsticaj za proljetnu sjetvu”, kazala je Sejmenović.

Završeni su i javni pozivi za podsticaj i za jesenju sjetvu kao i podsticaj u proizvodnji jagodičastog voća. Svi koji su ispunili uslove i predali dokumentaciju uskoro bi trebali dobiti novčana sredstva. (B. D.)