GIK započela jutros sa obukom članova biračkih odbora

Selver Keleštura

Gradska izborna komisija započela je jutros sa obukom članova biračkih odbora. Danas je Gradska izborna komisija otpremila neosjetljivi izborni materijal za 142 biračka mjesta, na kojima će 15. novembra moći glasati blizu 102 hiljade Zeničana s pravom glasa.

Obuka članova biračkih odbora koji će na dan izbora kontrolisati regularnost izbornog procesa na zeničkim biralištima počela je danas i trajat će do 2. novembra. Zbog obaveze primjene higijensko-epidemioloških mjera, Gradska izborna komisija radit će sa grupama od po 30 do 40 članova, u tri dnevna termina.

„Svi članovi biračkih odbora imaju mogućnost da na stranici izbori.ba, Centralne izborne komisije, otvore priručnik i pogledaju pitanja i sadržaj obuke kako bi se bolje pripremili za praktičnu i teoretsku obuku“, pojašnjava Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici.

U toku su i aktivnosti obilaska lica koja su se, zbog zdravstvenih problema, prijavila za glasanje iz svojih domova, kao i prikupljanja izjava i podataka o registrovanim biračima – osuđenicima KP Zavoda Zenica i ustanova zdravstvene njege, koji će glasati u odsustvu.

Tokom izbora na raspolaganju biračima u Zenici bit će i barem jedan posebno opremljen mobilni tim, koji će omogućiti glasanje osobama u izolaciji.

Kad su u pitanju birališta, osim premještanja lokacija za glasanje i koncentracije biračkih mjesta u Osnovnoj školi Mak Dizdar i Srednjoj medicinskoj školi, većih promjena u odnosu na prethodne izbore, neće biti.

Keleštura očekuje da će i broj kabina za glasanje ostati isti, iako napominje da su prostori poput renoviranih društvenih domova u nekim seoskim mjesnim zajednicama bolje opremljeni za izborne aktivnosti.

“Broj kabina na jednom mjestu diktira prvenstveno sam prostor birališta, no u svakoj prostoriji trebalo bi da budu smještene bar dvije kabine za glasanje”, dodaje Keleštura. (S. S.)