Misija OSCE-a u BiH podržava kampanju „Stop! Govor mržnje” u Bosni i Hercegovini

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) podržala je kampanju Vijeća za štampu u BiH pod nazivom „Stop! Govor mržnje”, koja je pokrenuta 16. oktobra 2020. godine. Cilj ove kampanje je da se identifikuje i reaguje na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine.  

Od 16. oktobra do 16. novembra, u okviru kampanje „Stop! Govor mržnje” pratit će se i analizirati komentari korisnika 15 web portala u BiH.

„Govor mržnje, diskriminatorna i huškačka retorika ne predstavlja slobodu govora, nego njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje sa web stranice, i u ekstremnim slučajevima sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koji zloupotrebljavaju slobodu govora”, kazala je Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Naglasivši činjenicu da se upotreba govora mržnje povećala na internet portalima u zadnjih nekoliko godina, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, kazala je: „Važno je da udružimo snage i borimo se protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama. Pozivamo sve kandidate, političare i građane da se suzdrže od korištenja uvredljivog ili ponižavajućeg govora i govora koji vodi ka podjelama. Korištenje takvog jezika je nesmotreno i opasno.”