Drugi protesti zeničkih studenata ispred Vlade ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji neformalne grupe studenata Univerziteta u Zenici, danas su ispred zgrade Vlade ZDK održani mirni protesti. Kao i prošle sedmice ponovljena su tri zahtjeva, i to: bezuslovan prelazak na više godine za sve studente, snižavanje cijena školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama.

Studenti najavlju da će ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni proteste organizovati i naredni petak.

“Ovo su drugi mirni protesti koje održavamo. Danas je to ispred Vlade ZDK, jer želimo i njihovu podršku, budući da je idući potez isključivo na Vladi i Skupštini ZDK. Ukoliko naši zahtjevi budu ignorisani nastavljamo sa organizovanjem protesta i naredne sedmice u petak“, istakla je Larisa Gađun, predstavnica neformalne skupine studenata Univerziteta u Zenici.

Podsjetimo, prošle sedmice predstavnici Senata Univerziteta u Zenici izjavili su da ne mogu donijeti odluku o bezuvijetnom prelasku studenata, odnosno, njihovog upisa u višu godinu studija, za sve studente, jer je to regulirano Zakonom o visokom obrazovanju ZDK. Izmjena i dopuna istog zakona omogućila bi i ispunjavanje preostala dva zahtjeva.

Kada je riječ o ostalim zahtjevima, odnosno plaćanja na rate, to ne bi trebao biti problem, no da cijenu i sve troškove određuje osnivač, odnosno Skupština ZDK. (R. Š.)