FOTO: U Zenici obilježen 16. oktobar Svjetski dan reanimacije

FOTO: Zenicainfo.ba

“Svi građani svijeta mogu spasiti život”, moto je globalne javno-zdravstvene kampanje uz 16. oktobar Svjetski dan reanimacije u kojoj ove godine učestvuju i zdravstveni radnici i učenici iz BiH. U Zenici je Udruženje hitnih medicinskih radnika ZDK u Saradnji sa Srednjom medicinskom školom organiziralo predavanje i prikaz reanimacije na lutkama, za građane koji su i sami mogli učiti kako se radi reanimacija.

Tzv. BLS kurs organiziraju inače u kantonalnom Udruženju hitnih medicinskih radnika, a danas su uz pomoć učenika završnih razreda Srednje medicinske škole to pokazali sugrađanima.

“Iznenadni srčani zastoj je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, pa tako i kod nas. Čak 75% iznenadnih srčanih zastoja se dešava u kući zbog čega je jako bitno da što veći broj građana nauči reanimaciju“, kazala je Selma Čajdrić, predsjednica Udruženja.

Prema njenim riječima poznavanje osnova reanimacije u našoj državi je, u odnosu na druge evropske, gdje svaki drugi građanin zna reanimaciju, veoma loše. U ime Udruženja će se, kaže, zalagati da se osnovi reanimacije – BLS uvrsti u redovni obrazovni proces u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. BLS je kurs za one koji ne rade u zdravstvu, poput vozača ili vatrogasaca, dok je ILS kurs za medicinske sestre i tehničare.

“Pozivamo sve građane da s nama nauče reanimaciju, jer ukoliko spasite jedan život, kao da ste spasili čovječanstvo”, dodaje Čajdrić.

“Masaža srca koju danas pokazujemo na lutkama je veoma važna kako bi omogućili unesrećenom cirkulaciju krvi. Važno je na vrijeme početi reanimaciju, to treba da uradi neko ko je najbliži unesrećenom i ko poznaje osnove reanimacije. Ja znam, naravno, kako se to radi. U Medicinskoj školi smo učili teorijski dio, danas smo na predavanju naučili neke nove stvari, te vidjeli prvi put i defibrilator, aparat koji naša škola ne posjeduje”, kazao nam je maturant Medicinske škole Danis Šišić.

Prema riječima njegove profesorice predmeta urgentna medicina Lejle Begagić Pelja današnji prikaz reanimacije i masaže srca je višestruko važan za učenike, jer u novim okolnostima održavanja nastave zbog epidemiološke situacije praktičnu nastavu skoro da i nemaju.

Učenica Vildana Odobašić nam je objasnila pravila reanimacije:

“Važno je pozvati hitnu pomoć i obezbijediti sigurnost samog sebe. Zatim raditi 30 kompresija i dva upuhivanja, naizmjenično”.

Udruženje hitnih medicinskih radnika ZDK i Medicinska škola su danas prije prikaza reanimacije u povodu Dana reanimacije organizirali i predavanje za učenike i učenice završnih razreda uz podršku Gradske uprave i Doma Zdravlja Zenica. (A. H.)