Predstavnice PD “Čolan” uručile stotinu kopmleta ručno izrađenih stolnjaka i salveta udruženjima planinara u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Predstavnice Planinarskog društva “Čolan” uručile su danas stotinu kopmleta ručno izrađenih stolnjaka i salveta udruženjima planinara u Zenici. Gradska uprava donirala je sredstva za proizvodnju rukotvorina od čega koristi imaju i žene sa sela i zenički planinari.

Žene iz Drugavaca u Babinu uručile su danas komplete ručno izrađenih stolnjaka za domove planinara u Zenici. Način je to da se žene sa sela angažuju u društveno-korisnom radu i uvežu domaći kreativni potencijali sa potrebama udruženja.

“Uspjele smo da sašijemo stotinu kompleta stolnjaka i salveta. Htjele smo da od naših aktivnosti imaju koristi i ostala planinarska udruženja”, kaže Albina Bašić, predstavnica žena Planinarskog društva Čolan.

Gradska uprava ohrabruje ovakve aktivnosti, podsjeća gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji nakon donacije grupi žena iz Smajića, podrške ručnoj izradi posteljine za planinare, želi pomoći svim aktivnim grupama i pojedincima u Zenici.

“Završili smo i posao sa ženama iz Gradišća, koje šiju stare bosanske nošnje za folklorna društva i na proljeće će svojim rukotvorinama opremiti četiri kulturno-umjetnička društva u Zenici”, kaže gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Žene Drugavaca pripadaju najmlađem zeničkom planinarskom društvu Čolan. Svoje ručne radove poklonile su planinarima osam zeničkih udruženja, Mladost, Vedro, Željezara, Tajan-Lisac, Tvrtkovac, Čolan i GSS.

„Žene su naše vrijedne članice. Čolan bije glas da smo društvo bez žena. Imamo naše članice, to su mahom žene domaćice. Treba tog aktivizma i mi smo našli taj spoj, svi od njega imaju korist”, kaže Sinan Gluhić, predsjednik PD Čolan.

Sedamnaest žena, domaćica iz sela Drugavci u Babinu, uključuju se i u planinarske aktivnosti, pa će učestvovati i u pohodima koje tradicionalno organizuju planinarska društva na području Zenice. (S. S.)