Održana online konferencija na temu “Zaštita okoliša i ljudska prava”

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji Eko foruma Zenica, a uz podršku Češke vlade, održana je online konferencija na temu “Zaštita okoliša i ljudska prava”.

U okviru projekta je napravljen internet portal o ljudskim pravima u zaštiti okoliša. To je svojevrstan vodič za sve one koji namjeravaju da štite svoja prava, da iskoriste sve pravne mehanizme i sve ono što mu pravosuđe nudi, kao i međunarodne konvencije, a sve kako bi smo dobili bolji okoliš.

“Pravo na čist okoliš nije osnovno ljudsko pravo po međunarodnim konvecijama. Postoji kampanja da se univerzalna deklaracija o ljudskim pravima dopuni sa pravom na čist okoliš, kao osnovnim ljudskim pravom. Međutim, postoje presude Evropskog suda za ljudska prava, kojim su priznali onima koji su bili žrtve zagađenja i žrtve narušavanja okoliša, da su njihova prava bila narušena i upravo je cilj i ovog projekta i ove konferencije da i na taj način iskoristimo raspoložive pravne mehanizme kako bi smo zagađivače natjerali da poštuju zakone, vlasti da provode zakone koje su donijeli, a građani da zaštite svoj okoliš i svoje zdravlje“, kaže Samir Lemeš-predsjednik UO udruženja “Eko forum” Zenica.

“Eko forum” Zenica od 2015. godine vodi pravne bitke koje još nisu završene.

“Neke parnice i sporovi su završeni, neke krivične prijave su odbačene, a neke su još uvijek u postupku, dakle pravna bitka je jako spora. Mi ne možemo krenuti prema međunarodnim sudovima dok ne završimo sve pravne lijekove koje imamo u BiH i upravo je ovo jedan od pokušaja da mi ojačamo vlastite kapacitete, da uključimo i druge subjekte kako bismo na kraju došli do međunarodnih sudova i da bi Zenica konačno prodisala i da bi BiH u suštini imala zdrav okoliš, bez obzira da li se radi o zagađenju zraka, vode, tla ili zaštiti prirode”, kaže Samir Lemeš.

U cilju uvođenja moratorija na dodjelu koncesija za izgradnje mini hidroelektrana sutra, 16.10.2020. godine sa početkom u 11 sati i 55 minuta, pred zgradom ZDK bit će održan performans pod nazivom “Ne ministre”.

“To je koordinirana akcija organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, gdje hoćemo da ukažemo vlastima kako ne čine dovoljno da bi zaštitili naše pravo na čistu vodu. Od resornog kantonalnog ministarstva zahtijevamo da pod hitno uvede moratorij na izdavanje koncesija za izgradnju mini hidroelektrana, u skladu sa svim odlukama koje su donijeli viši nivoi vlasti, te da se prekine sa prebacivanjem odgovornosti kao što se to trenutno događa. Naime, federalna vlada i parlament kažu mi smo za zabranu, a onda kažu ne izdajemo mi dozvole već kantoni. Iz tog razloga mi ćemo sutra imati performans pred kantonom i tražit ćemo uvođenje moratorija na izdavanje koncesija. Zašto? Zato što vlasnici hidroelektrana dobijaju 20 procenata od države na cijenu električne energije koju prodaju, a od toga vlasnici samo tri procenta uplaćuju kao koncesiju. Znači, ekstra profit na uništavanje rijeka”, dodao je Samir Lemeš-predsjednik UO udruženja “Eko forum” Zenica. (R. Š.)