Tokom “Sedmice sudske nagodbe” riješeno 13 sporova

FOTO: Zenicainfo.ba

U Općinskom sudu Zenica od 21. septembra do 02. oktobra 2020. godine  realizovana je “Sedmica sudske nagodbe”, tokom koje je riješeno 13 sudskih sporova.

“Postignut je značajan napredak u odnosu na prošlu “Sedmica sudske nagodbe”, kada su zaključene tri nagodbe”, rekao je za RTV Zenica, Naiče Arnaut, glasnogovornik po ovlaštenju Općinskog suda Zenica.

“Značajno je da je sudsku nagodbu moguće pokrenuti i zaključiti tokom cijele godine”, naglasio je Arnaut, dodajući: “Tokom 2019. godine ukupno su bile zaključene 92 sudske nagodbe. U 2020. godini do 8. oktobra već je postignuto ukupno 111 nagodbi, što je opet značajan pozitivan pomak. Građani su prepoznali nastojanja Općinskog suda Zenica da olakša rješavanje sporova i cijeli sudski proces učini efikasnijim, ekonomičnijim, bržim i prihvatljivijim za stranke, a rezultati su već vidljivi. Bitno je pomenuti finansijske olakšice. 2.854 KM utrošilo bi se na rješenje 13 sporova u redovnom procesu dok je tokom ove “Sedmice sudske nagodne”, za njihovo zaključenje nagodbom utrošeno 1.427 KM. Prema Zakonu o sudskim taksama ZDK predviđeno je plaćanje polovine iznosa vrijednosti takse u odnosu na tužbu ili na presudu”, objasnio je Arnaut.

Naiče Arnaut

Tri parnična predmeta, pet nagodbi u privrednim sporovima čije rješavanje je zahtijevalo uplatu većih novčanih sredstava, dva spora čija je vrijednost bila manja od 5.000 KM, dva predmeta komunalnih sporova i jedan izvršnog postupka, struktura je sudskih predmeta riješenih tokom protekle “Sedmice sudske nagodbe”, inače sedme od 2016. godine, kada ih je počelo implementirati Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine realizujući je u svim bosanskohercegovačkim sudovima sredstvima Vlada Norveške i Švedske.

Cilj je rješavanje što većeg broja parničkih i vanparničnih predmeta mirnim putem. Sud garantuje valjanost ovakvih nagodbi u smislu pravomoćnosti i izvršnosti jednako kao da se radi o sudskim odlukama. Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje je prioritet brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka ishodom spora i uslugom suda. Spor se okončava zaključenjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom, postignut sporazumom učesnika nagodbe unesenim u zapisnik i sa potpisom stranaka.

“Građani se pozivaju da sami sudjeluju u bržem i finansijski povoljnijem rješavanju njihovih sudskih sporova, da koriste olakšice koje im se nude”, istakao je Naiče Arnaut, glasnogovornik po ovlaštenju Općinskog suda Zenica. (Z. Ramić.)