Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH: “U ovoj godini naišli smo na niz problema u realizaciji izbornog procesa”

Kathleen Kavalec

OSCE sarađuje sa Centralnom izbornom komisijom i pruža joj neprestanu podršku u realizaciji izbornog procesa kako bi on bio fer, korektan i transparentan.

U saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija na području cijele teritorije BiH i ove godine njihovi posmatrači će nadgledati sam proces glasanja sa posebnim akcentom na izborni dan u Mostaru i Brčkom.

“Već smo u ovoj godini naišli na niz problema u realizaciji izbornog procesa od kojih je svakako jedan od krupnijih dugotrajno čekanje na izdvajanju potrebnih sredstava za raspisivanje, a potom i organiziranje izbora. Još jedan od problema jeste i propust centralnih vlasti odnosno vlasti na državnom nivou da izdvoje potrebna sredstva za nabavku lične zaštitne opreme za biračke izbore i birače na biračkim mjestima zbog čega je ta obaveza prenesena na lokalne institucije odnosno vlast koji su prinuđeni da nabave ta sredstva”, kazala je prilikom posjete Zenici ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Prema njenim riječima, još jedno od pitanja koje pobuđuje zabrinutost jeste mogućnost izborne krađe tj. izborne prevare koja je prisutna kako u ovom izbornom ciklusu tako i u prethodnim izbornim ciklusima uz primjenu različitih metoda poput lažne registracije prebivališta i brojnih drugih metoda za ostvarenje takvog cilja. U Misiji OSCE-a zbog toga vode kontinuiran dijalog kako sa Centralnom izbornom komisijom tako i sa predstavnicima policije i tužilaštva kako bi im ukazali na činjenicu, da je zaista neophodno, ukoliko dođe do sumnje da je došlo do izborne krađe, da se odmah preduzmu sve potrebne mjere.

“Ohrabreni smo nedavnim postupcima u Brčkom i Sanskom Mostu upravo na osnovu optužbi odnosno sumnji da je došlo do izborne prevare i nadamo se da će se tome i dalje posvećivati dužna pažnja”, kaže ambasadorica Kavalec, a u cilju upotrebe retorike podjela i agresivnog načina izražavanja u pojedinim općinama pozivamo kandidate da potpišu predizborne obaveze kojim se obavezuju da će se uzdržati od takvog ponašanja.

“Na taj način oni se obavezuju da će se uzdržati od vršenja pritisaka na birače da se izjašnjavaju na ovaj ili onaj način i od zloupotrebe javnih resursa”, dodaje ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

OSCE radi sa mrežom nevladinih organizacija “Pod lupom” na jačanju njihovih aktivnosti u oblasti praćenja izbora. Njihovi posmatrači će na dan izbora raditi posmatranja na cjelokupnoj teritoriji države. Ove aktivnosti bit će realizirane uz podršku OSCE-a, Evropske unije i ambasade SAD-a u BiH. (B. Dorić)