Uskoro studija o utvrđivanju kolektivnog imuniteta na COVID-19 u BiH

Koliko smo blizu, odnosno daleko od kolektivnog imuniteta u Bosni i Hercegovini bit će poznato do kraja godine kada bi trebale biti završene studije o Covid infekciji.

Prva studija o serološkim ispitivanjima u Republici Srpskoj trebala bi početi krajem septembra, a druga početkom proljeća. U Federaciji BiH je u toku izrada dvije studije, a treća o sticanju kolektivnog imuniteta počet će narednog mjeseca.

Studija o izloženosti građana koronavirusu i pojavi antitijela po metodu slučajnog uzorka svih starosnih struktura u urbanim i ruralnim područjima obuhvatiće testiranje 3.000 građana u Republici Srpskoj. Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ističe da će ovo istraživanje ući u veliku svjetsku bazu podataka i biti putokaz kako se odnositi prema Covid infekciji.

“Oni koji su preležali virusnu infekciju Covid 19 da vidimo koliko kod njih traju antitijela , jer je to jako važno sa stanovišta procjene efikasnosti buduće vakcine. Već sada znamo da neke osobe koje su preležale Covid 19 jako kratko imaju razvijena antitijela što znači da je imuni odgovor jako slab i onda se dešava da pojedine osobe po drugi, neke po treći put mogu da razviju istu infekciju”, navodi Škrbić.

“Ideja je da početkom naredne godine kad prođe ovaj talas kojeg očekujemo koji bi po predviđanju trebao biti prilično jak u kasnu jesen ili početkom zime de možda početkom proljeća uradimo još jednu studiju i to smo dogovorili sa SZO na reprezentativnom uzorku da poredimo prevalancu koja je sada dobijena sa brojem osoba koje su prošle Covid u drugom periodu”, kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić.

Osim Medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, u istraživanje koje podrazumijeva anketiranje domaćinstva i uzimanje uzoraka krvi na terenu uključen je i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Vlada RS je izdvojila 200.000 maraka za nabavku uređaja za analiziranje odnosno sprovođenje studije i ispitivanje seroloških uzoraka, ali i SZO je planirala da pomogne da li finansijski ili stručno tek ćemo da dobijemo info. Institut će da aplicira za navedena sredstva za nabavku testova”, napominje Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u toku je izrada studije o dinamici i obrascima prenosa Covida u domaćinstvu i period inkubacije. Druga studija se bavi ispitivanjem ponašanja za vrijeme pandemije i utvrđivanjem percepcije rizika među stanovništvom, znanjem i ponašanjem. Idućeg mjeseca počinje i treća studija za utvrđivanje kolektivnog imuniteta.

“Ono što želimo da utvrdimo je sticanje imuniteta, kakav je kolektivni imunitet, jer podaci koje prikupljamo kroz nadzor nad Covidom nikad ne obuhvataju sve slučajeve , posebno kod ovog oboljenja sa velikim udjelom asimptomatskih pacijenata , što znači da je osoba zaražena, preboljela bolest bez simptoma”, rekao je Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Do kraja godine u oba entiteta biće jasnija slika o novom virusu. Usklađeni protokoli sa drugim zemljama omogućiće upoređivanje rezultata i donošenje važnih zaključaka u borbi protiv koronavirusa na globalnom nivou.

Izvor: BHRT