CIK realizovao aktivnosti dodjele mjesta u biračkim odborima na predstojećim izborima

Gradska izborna komisija, u skladu sa odredbama Izbornog zakona i upustvima Centralne izborne komisije, provela je danas aktivnost dodjele mjesta u boračkim odborima na lokalnim izborima, koji će biti održani 15. novembra ove godine.

Prema listi koju je ovjerila i GIK-u dostavila Centralna izborna komisija, zenički birači će moći glasati za kandidate 43 politička subjekta, a prema ukupnom broju birača određeno je da će u Zenici, kao i prethodnih izbornih godina, biti otvoreno 140 glasačkih mjesta. Biće to uglavnom u društvenim prostorima, osnovnim i srednjim školama i društvenim domovima.

Predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici, Selver Keleštura, istakao je da će GIK nastojati zadržati prostorne pretpostavke kakve su bile na prethodnim izborima, s obzirom na restrikcije, koje će donijeti obaveza poštivanja mjera u uslovima pandemije koronavirusa.

„Gradska izborna komisija je vodila računa o prostornoj raspoređenosti biračkog tijela i prostornim mogućnostima na lokalitetima gdje će se organizovati glasanje“, dodao je Keleštura.

Ukupan broj birača upisanih u Centralni birački spisak za Grad Zenicu za Lokalne izbore 2020. trenutno je 101.719.(Sanja S.)