Čerkez: “Vrlo ozbiljna situacija u dva kantona, tražit ćemo ponovno proglašenje stanja nesreće”

FOTO: Agencija Anadolija

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je sedmodnevna incidenca u kantonu prema njegovom mišljenju dobra, pogotovo kad se uzme u obzir da se u posljednje dvije sedmice stabilizuje situacija.

Međutim, unutar entiteta su u zavisnosti od kantona različiti trendovi porasta infekcije.

“Šest kantona bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri kantona, to su HNK sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika, Kanton 10 sa 108 slučajeva i najgori je ZHK sa 202 stanovnika na 100.000 stanovnika”, kazao je Musa.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će zbog ovakve situacije tražiti od Federalne uprave civilne zaštite da ponovo proglasi stanje nesreće u entitetu.

“Teška je i vrlo ozbiljna situacija u ZHK i HNK, kapaciteti se proširuju da bi primili oboljele, što izaziva zabrinutost. Analizirali smo razloge i uglavnom je to povratak s godišnjih odmora, a još više nepoštivanje mjera. Očigledno je da se ni nadzor nije radio koliko treba i sada imamo jednu ozbiljnu situaciju”, poručio je Čerkez.

On dodaje da je potrebna pomoć svih ukoliko želimo riješiti problem u ova dva kantona te da je u KS i drugim kantonima, gdje je postojao epidemiološki problem, riješen zbog većeg angažmana institucija.

Iako Krizni štab smatra da se treba proglasiti stanje prirodne nesreće, kažu da nemaju planova o pojačavanju restriktivnih mjera, odnosno da neće biti donošenja novih mjera.