Zeničke ekipe u sjedećoj odbojci pripremaju se za početak prvenstva

FOTO: Zenicainfo.ba

Sjedeća odbojka u BiH početkom marta doživjela je sudbinu ostalih sportova. Takmičenje je zbog korone prekinuto i proglašeno je završenim prema trenutnom plasmanu ekipa.

Većina sportskih asocijacija donijela je odluke o nastavku takmičenja za sezonu 2020/21. godine. U Savezu sjedeće odbojke BiH za sutra na Ilidži su zakazali sastanak na kojem bi trebala biti donijeta odluka o početku liga sjedeće odbojke.

„Mi smo u prvom dijelu prekinuli lige i proglasili takmičenje završenim. Željom i voljom da krenemo sa takmičenjem, na sastanku 4. septembra u Sarajevu, donijeli smo odluku da organizujemo takmičenje za narednu sezonu 2020/21. godinu. Mi ćemo ove godine startati 4. oktobra, a prijaveljeno je svih 27 ekipa, koje su se takmičile u prošloj sezoni. Deset je u Premijer ligi, deset u Prvoj i sedam u Drugoj ligi. Sutra na Ilidži imamo izvlačenje parova gdje ćemo klubove upoznati sa novom procedurom organizacije takmičenja u doba korone. Napravili smo protokol obaveza koji svaka ekipa mora ispunjavati kako bi sačuvali zdravlje sportista. Morali smo donijeti odluku jer bi ostali bez klubova, a mislim da bi sljedeće godine sjedeća odbojka bila puno slabija“, izjavio je za Zenicainfo.ba Dževad Junuzović, predsjednik Takmičarske komisije.

Prema predloženom startu do 4. oktobra je ostalo još manje od 20 dana. Kako većina ekipa pa i tri zeničke treniraju u školskim sala, za kvalitetne pripreme ostalo je malo vremena.

„Mi imamo problem jer koristimo školske sale, a školski odbori ih još uvijek nisu odobrili za korištenje. Iako od Ministarstva imamo preporuku da se klubovi puste u iste, ne znam kako će se to završiti. Po meni izgleda da ćemo direktno od kuće ići na utakmice, a gdje ćemo igrati još ne znam, niti imamo dovoljno vremena za pripreme. Ekipa je prijavljena za učešće, iako treniramo u Specijalnoj školi, dok postoje klubovi koji se žale na veličinu sale, jer nemamo ona tri metra sa strane koja su propisana. Sutra ćemo znati uslove, ali bez obzira na sve probleme mi ćemo igrati“, najavio je Željko Šantić, trener u KSO “Zenica 92”.

Osim “Zenice 92” u Premijer ligi BiH takmiči se i “Čelik 07” dok je treća zenička ekipa “Bosna”, član Prve lige u sjedećoj odbojci.

 

Mirsad Pripoljac