FOTO: Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice objavila Javni poziv za poticaje u poljoprivredi

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice u petak je objavila Javni poziv za poticaje u poljoprivredi. Na novi program poticaja uzgajivačima koza i ovaca, mogu se javiti registrovani poljoprivrednici do 30. septembra.

Na području Zenice, primjetno je povećanje interesovanja za plasteničku proizvodnju. Najveći problem za poljoprivrednike i dalje je plasman, odnosno izostanak organizovanog otkupa.

Omer Ogramić cijeli dan provodi među svojim voćkama i u prostranom povrtnjaku, u kojem proizvodi isključivo prirodno. Iako obrađuje blizu pet duluma zemlje i oko 1.100 metara pod plastenicima, Omera taj posao ispunjava, daje mu dodatnu snagu i inspiraciju za uzgoj stalno novih kultura.

Zbog opće ekonomske situacije, ove sezone proizvodi samo osnovne kulture: krompir, mrkvu, patlidžan, paradajz i papriku. Mušterije su redovne, dakle, zadovoljne.

„U šest sati sam na njivi, moram sve otvoriti, imam pripremljenu robu, koju natovarim u auto, i na pijacu. Na pijaci sam do tri sata, poslije toga idem kući, upadam u radno odijelo i opet na njivu. Da nije ovoga, ja bih bio bolestan“, priča nam Omer.

Poljoprivredni poticaji su u ovom poslu neizostavni. Omer se na svaki Javni poziv redovno prijavi i preporučuje to svakom poljoprivrednom proizvođaču, bez obzira na obim proizvodnje koji ostvaruje.

„U ponedjeljak smo potpisali ugovore za proljetnu sjetvu. Darovali su nam kroz ovaj program po 1.000 KM, to nije bilo dosad. Svaki poljoprivredni proizvođač može tražiti poticaj kao i ja, samo neka se reguistruje“, poručuje Ogramić.

Plastenička proizvodnja je među našim poljoprivrednicima sve popularniji način uzgoja. Grad Zenica zato je povećao obim poticaja u tom pogledu, kaže stručna savjetnica za poljoprivredu, Mirsada Sejmenović i dodaje:

“Proljetos je realizovan jedan program sa ‘Muslim Aidom’ iz Sarajeva. Grad je raspisao Javni poziv za dodjelu 20 plastenika, na koji se prijavilo 89 kandidata. Vodeći se tim podatkom, koji pokazuje zainteresovanost za plasteničku proizvodnju, mi ćemo u narednom periodu dodijeliti plastenike za još 20 ljudi.“

Ove godine, za poljoprivredne poticaje, po raznim osnovama, planirano je oko 500 hiljada maraka.

„Prema Programu mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini na području Grada Zenice odobrena su sredstva u iznosu od 500.000 KM. Grad Zenica je dobio dodatna sredstva od Vlade Federacije BiH u iznosu od 130.000,00KM za razvoj biljne proizvodnje. Ta sredstva su realizovana u cjelokupnom iznosu i ista su dobila 282 poljoprivredna proizvođača sa područja grada. U toku je realizacija podsticaja za proljetnu sjetvu za što su obezbijeđena sredstva od strane Federalnog ministarstva za poljoprivredu, Ministarstva za poljoprivredu ZDK i Grada Zenice. Zahtjeve za podsticaj su predati za pčelarstvo (predviđeno 45.000), gdje je u toku obilazak na terenu, za proizvodnju pilećeg mesa i konzumnih jaja (predviđeno 20.000 KM), za podizanje zasada voća (predviđeno 3.000 KM), te za sufinansiranje nabavke mehanizacije i opreme u poljoprivredi (21.000 KM). Završene su isplate proizvođačima mlijeka za decembar 2019. godine, te prvi i drugi kvartal 2020. godine. Za njih 166 isplaćeno je 110.358,25 KM. U narednom periodu će zahtjeve za podsticaj moći predati poljoprivrednici koji se bave uzgojem ovaca i koza i za ovu oblast su predviđena sredstva u iznosu od 40.000 KM“, izjavila je Mirsada Sejmenović.

Međutim, ono što poljoprivednicima nedostaje je garantovan otkup viška proizvoda. Omer ovaj problem rješava zahvaljujući iskustvu i povjerenju stalnih mušterija, ali se nada da će doći vrijeme kada će se poljoprivreda i u našoj državi, tretirati onako kako i zaslužuje.

 

Sanja Stević