Premijerno: Online koncert za najmlađe “Kad muzika svira” u programu ZSF 2020

Nema razloga, apsolutno nikakvog, da ovog utorka 11. dana Zenica Summer Fest Online ne budemo s vama pod motom: „Stay conected“.

Nakon sinoćnjeg odličnog koncerta Kamernog simfonijskog orkestra „Muzika raspoloženja No2“ iz prošle godine, večeras se na na svim platformamam RTV Zenica družimo sa najmlađima i prikazujemo vam, premijerno, ovogodišnji festival „Kad muzika svira online 2020.“

Riječ je o deceniji i pol dugoj tradiciji smotre autorskih pjesama za djecu u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga „Dječja nota“ Zenica.

„Prije svega zahvaljujem Radio-televiziji Zenica što nas inače prate sve ove godine. Nakon 13 dječijih festivala „Kad muzika svira“ ove godine smo se odlučili za online formu koja se pokazala dobra, uostalom kao i vaš ovogodišnji Zenica Summer Fest Online. Prethodne dvije godine sam sadržaje ZSF pratio „live“ i uživao, no ove godine situacije se umnogome promijenila. Tako je i sa našim festivalom „Kad muzika svira“. Smatram da je važno da zbog svoje publike nismo prrekinuli tradiciju, održali smo festival, u iskrenoj nadi da to slijedeće godine bude u živoj interakciji s publikom“, riječi su Edina Begovića, predsjednika Udruženja „Dječja nota“, koji ističe da voditelji, snimatelji, novinari i urednici RTV Zenica rade i ove godine odličan posao.

Autori pjesama promoviranih prethodnih godina na ovom festivalu i brižno zadokumentiranih u publikacijama i na nosačima zvuka su, mahom, nastavnici i profesori Osnovne i Srednje muzičke škole u Zenici.

„Naše probe hora, inače su počinjale u martu i trajale do kraja mjeseca maja, jer smo festival uglavnom održavali u mjesecu junu. Međutim, ove godine je pandemija upravo u mjesecu martu prekinula i nastavu i zabranila izaske iz kuće i proizvela druge mjere pa se upravni odbor „Dječje note“ zajedno s drugim kolegama, prijateljima Festivala, odlučio da ne prekida tradiciju. Ponudili smo „online“ varijantu s dvanaest ranije promoviranih i među publikom najviše prihvaćenih pjesama“, dodaje Begović, napominjući da su već ranije komponirane nove pjesme odlučili promovirati i pjevati na narednom festivalu „Kad muzika svira“ koji će, nadaju se svi, biti pred publikom.

Inače, „Dječja nota“ posljednjih godina organizira i zimski redovni sadržaj za svoje sugrađane i sugrađanke – Novogodišnji koncert pa se barem tada, ukoliko bude epidemiološka situacija dozvoljavala, nadaju „live“ nastupu.

„Barem na otvorenom prostoru ukoliko nadležni to prihvate i dozvole“, dodaje predsjednik „Dječje note“ u Zenici“ Edin Begović, inače nastavnik u Osnovnoj muzičkoj školi u Zenici.

Do tada vašoj pažnji svakako preporučujemo da pogledate i poslušate dvanaest autorskih, najboljih pjesama festivala „Kad muzika svira“ realiziranih u online formatu početkom ljeta ove godine, koji prikazujemo premijerno večeras u utorak 8. septembra na svim platformama RTV Zenica u okviru Zenica Summer Festa Online. (A.H.)