Zenički virtuozi na harmonici: Ivan i Adi okitili se medaljama na prestižnom svjetskom takmičenju

Srebro i bronzu sa svjetskog takmičenja u harmonici, iz Australije su donijela dvojica učenika Srednje muzičke škole u Zenici.

Ovaj uspjeh za Muzičku školu u Zenici nije prvi, a niti posljednji. Neobično je bilo to što su nagrade u ovom slučaju pripale dvojici sedamnaestogodišnjaka, a također i činjenica da je cijeli nastup morao da bude prilagođen smotri koja se odvija i organizuje putem interneta.

Prestižno takmičenje u harmonici, Australian International Accordion Championship, koje se tradicionalno održava u Sidneju i okuplja na stotine mladih talenata iz cijelog svijeta, održano je on-line, što za nas nije bilo loše, s obzirom na uvijek skromna sredstva, kojima Srednja muzička škola u Zenici raspolaže za učešće u muzičkim natjecanjima.

Šesnaestogodišnji Ivan Bonić i Adi Kobilica, u Zenicu su donijeli jedno srebro i jedno treće mjesto.

„Zadovoljni smo našim nastupom i nagradama, koje smo osvojili. Bilo je potrebno da se naš nastup objavi na Youtube-u i da sve to žiri ocijeni. Ipak, sve ljepše zvuči uživo”, priča nam Ivan.

„Sa telefonima smo imali dosta problema. Dešavalo nam se da nam se napuni memorija ili ugasi telefon, pa smo sve morali ponovo. Jednostavno, mnogo je bolje svirati i nastupati uživo”, dodaje Adi.

Nagrađeni nastupi muzičkih talenata iz Muzičke škole škole u Zenici nisu rijetkost. Rijetko se događa da ih ne prate iznimni finansijski troškovi, ali dospjeti do dalekog Sidneja, u normalnim okolnostima, teško da bi bilo moguće.

„Zbog korona-situacije, prvi put ove godine, to su online takmičenja. Bilo je drugačije i morali smo se prilagoditi, ali je super kad odete tako negdje daleko i tamo ostvarite sjajne rezultate”, kazala je profesorica harmonike, Emina Berbić.

Ivan Bonić, drugi je u kategoriji internacionalni juniorski virtuoz na harmonici ispod 20 godina, a zajedno sa Adijem Kobilicom, osvojio je u zajedničkom nastupu visoko treće mjesto. Kao i obično i bez obzira na sve, učenici i nastavnici zeničke Muzičke škole nastavljaju sa pripremama, kako za redovne programske obaveze, tako i za sva predstojeća takmičenja. Za Ivana i Adija, prije svega, treća godina i vježbanje etida i skala…

„Ono što je sigurno je da nećemo sjediti i čekati da se situacija smiri. Ako bude prilika, prijavićemo se”, kaže profesorica Berbić. (Sanja S.)