Večeras u programu ZSF 2020 – online koncert Adisa Škalje

U sedmoj online festivalskoj noći ovogodišnjeg ZSF-a družimo se sa Zeničaninom Adisom Škaljom.

Uoči reemtiranja njegovog prvog solističkog koncerta iz 2108. večeras u okviru programa Zenica Summer Fest Online 2020 sreli smo se s Adisom u centru grada.

„Priznajem da se s emocijma i velikom nostalgijom, čim stupim na trg Kameni spavač, prisjetim te noći 26. jula. Rijetko, nažalost, dolazim u rodni grad, jer sam s adresom u Sarajevu, a mojoj mami je lakše doći u Sarajevu da provodi vrijeme sa svojim unukom, nego nama u Zenicu (Adis je u međuvremenu postao otac prekrasnog sinčića Noe). No, moram napomenuti da ja uvijek jako volim svoj grad, da punih usta pričam o Zenici i nedam nikome da išta kaže protiv nas Zeničana“, emotivan je Škaljo na početku razgovora.

Situacija s pandemijom korona virusa promijenila je mnoga živote i radne navike u cijelom svijetu, posebno, čini se, kada je o muzičarima kakav je Adis Škaljo u pitanju riječ. Muzičarima koji su stalno „na točkovima“ i na nastupima. U muzičkom i kreativnom smislu došlo je, kaže do stagnacije, ali je u početku u vrijeme zabrane izlazaka i drugih mjera, slobodno vrijeme rado iskoristio da provede sa suprugom Amrom i jednogodišnjim sinčićem. Ipak poručuje svima da se paze jer korona nije nimalo bezazlen virus – preboljeli su COVID-19 supruga i on sredinom  ljeta. Nakon što su dobili negativne testove na koronu bacio se na posao.

„Radio sam na novim stvarima s kolegama muzičarima, spot i pjesmu očekujem da ću moći objaviti krajem septembra ili početkom oktobra i RTV Zenica će sigurno biti među prvim medijima koji će ih dobiti“, tajnovit je Škaljo.

Za noć u kojoj je imao svoj prvi solistički koncert u centru Zenice kaže da prvo čega se sjeti jeste pljusak koji je bio oko 17:00h, tri sata uoči koncerta.

„Dan ranije sam od prijatelja koji žive u Norveškoj, zemlji koja, kako kažu, ima najbolju aplikaciju za vremensku prognozu, tražio da mi provjere hoće li na dan koncerta biti kiše. Rekli su mi ni kapi. Čim je počeo taj pljusak nazvao sam ih i rekao da ću slomiti te Norvežane koji su napravili aplikaciju, jer sam se zabrinuo za ostatak večeri. Ipak nakon pljuska sve ostalo je bilo u najboljem redu. Želim ponoviti da sam zahvalan Zeničanima koji su nas došli podržati, mene i moj bend, Željka Bebeka, Al'dina, Nešada Selmana, Hanada Džehverovića … To je definitivno moja najdraža muzička noć u životu“, iskren je Adis Škaljo čiji koncert gledamo i slušamo večeras od 20:30 u okviru Zenica Summer Festa Online 2020. (A.H.)