U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 336 novozaraženih koronavirusom

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 336 slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija.

Naime, u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1712 uzoraka, od kojih je 263 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskom.

Do sada su testirana ukupno 124.943 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 13.194 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 9.595 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 254 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.234 slučajeva pozitivnih na koronu. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2 nova smrtna ishoda. Preminuli su muškarac iz Živinica i žena iz Teočaka.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 365, od čega je 239 osoba muškog i 126 osoba ženskog spola.

Podaci za Brčko bit će poznati tokom dana.

Što se tiče RS-a, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici Foča, Bolnica “Sv. apostol Luka” u Doboju i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 573 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 73 osobe.

Radi se o 37 muških i 36 ženskih osoba, od kojih su 12 mlađe, 52 srednje i devet osoba starije životne dobi, saopćeno je u Institutu za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta, 17 osoba je iz Banja Luke, sedam iz Laktaša, šest iz Foče, po četiri iz Gacka, Doboja i Istočne Ilidže, po tri iz Bijeljine, Bosanske Gradiške, Modriče, Mrkonjić Grada, Sokoca i Čelinca, dvije iz Ljubinja, Pala i Trebinja i po jedna iz Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Lopara, Petrova, Ribika i Teslića.

Klix.ba