Lemeš: BiH na dnu po ulaganju u nauku

Bosna i Hercegovina je na samom dnu na svim ljestvicama po postignućima u oblasti naučno-istraživačkog rada, pri čemu su ulaganja u nauku minimalna, ustvrdio je univerzitetski profesor Samir Lemeš.

Na svim nivoima vlasti u BiH izdvajanja za nauku su minimalna.

Zeničko-dobojski kanton je na primjer, 2017. godine usvojio Zakon o naučno-istraživačkoj djelatnosti kojim je predviđeno izdvajanje 0,5 posto od budžeta za ovu oblast, od čega bi 5 posto bilo namijenjeno za istraživačke projekte od specijalnog značaja za ZDK.

„Ove godine je u budžetu planirano 0,011 posto i ovim se pokazuje koliko nam je stalo do nauke“, ukazuje prof. Lemeš.

Komentirajući najnoviju Uredbu o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za nauku, Vlade Federacije BiH, profesor Lemeš kaže da po visini predviđenih izdvajanja to nije nikakva nagrada nego sadaka.

Predviđene za četiri kategorije: nagrada za životno djelo, te godišnje nagrade za nauku, za mlade istraživače i za popularizaciju i za promociju nauke. Sastoje se od novčanog iznosa i povelje.

-Ne može se sa tako malim izdvajanjima pomagati naučno-istraživački rad, to mora biti puno ozbiljnije i sistemski riješeno, smatra naš sagovornik.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim naučnicima za cjelokupni naučno-istraživački, odnosno istraživačko-razvojni rad koji predstavlja njihov lični doprinos u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada. Svake godine dodjeljuje se samo jedna ovakva nagrada, koja kandidatu može biti dodijeljena samo jednom.

Godišnja nagrada za nauku predviđena je za značajno naučno dostignuće, naučno otkriće, te primjenu rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada.  Kada je riječ o novčanim iznosima, nagrada za životno djelo je 10.000 KM, a za nauku 5.000 KM, za mlade istraživače 3.000 KM i za popularizaciju i promociju nauke po 2.000 KM. Nagrade će biti dodjeljivanje svake godine za Dan nauke u Federaciji BiH, a konkurs za dodjelu, u ime Vlade FBiH, raspisuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.(Šerif B.)