JP “Tržnica”: Smanjena potražnja za uslugama, na zelenoj pijaci neiskorišteno 20% kapaciteta

Devet prodajnih boksova i 11 poslovnih prostora trenutno je raspoloživo za iznajmljivanje  na poslovnom platou JP „Tržnica“ za koje je prije nekoliko dana raspisan javni oglas  za mogućnost iznajmljivanja.

Uslijed kriznog perioda pandemije korona virusom, kako ističe Selma Vidimlić, direktorica JP „Tržnica“ smanjena je potražnja za  njihovim uslugama što je rezultiralo i smanjenjem prihoda.

Iznajmljivanjem  ukupno 102 prodajna boksa, oko 70 poslovnih prostora, 200 prodajnih tezgi, 20 rashladnih vitrina,  JP „Tržnica“ nastoji  biti na usluzi kupcima, poslovati i obezbijediti plate za 42 uposlena. Period pandemije virusom Covid-19  negativno je uticao na poslovanje, zainteresovanost nakupaca za saradnju, te su kapaciteti  na platou zeničke Tržnice primjetno nepopunjeni. Kako ističe direktorica Vidimlić,  na zelenoj pijaci je oko 20% kapaciteta neiskorišteno, što se nije događalo predhodnih godina, naročito u ovom dijelu godine kada zelena pijaca obiluje  ponudom. Uslijed ovakve situacije JP „Tržnica“ na mjesečnom nivou gubi oko 5.000 KM.

Ukoliko se ovakva situacija nastavi biće prisiljeni  umanjiti  troškove, kaže Vidimlić dodajući da  se, ipak nada da se  to neće dogoditi jer najveća izdvajanja su  za plate  uposlenika kojih je trenutno 42. Kaže, optimisti su da će se povećati broj zakupaca, a time prihodi za sve troškove, pa i plate. Troškovi održavanja, naročito higijenskog dijela je neizostavno obezbijediti, a nastojaće da  izbjegnu rigoroznije načine uštede koji bi za uposlene  značili egzistencijalnu upitnost.

Grad Zenica je posljednjih mjeseci, jednim dijelom,  uspio  nadoknaditi  gubitke prouzrokovane pandemijom virusom Covid-19 , istakla je direktorica JP „Tržnica“. (Z.R.)