Veća odgovornost u korištenju zajedničke imovine doprinosi poboljšanju opštih uslova zajedničkog stanovanja

Problemi zajedničkog stanovanja rješavaju se dogovorom, ali i odlučnošću etažnih vlasnika. Načine je precizirao kantonalni Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.

Primjer problema koji imaju stanari jedne zgrade u Travničkoj ulici, ukazuje na odgovornost koju imamo za imovinu koju dijelimo.

Problem sa neuređenim sistemom odvodnje oborinskih voda godinama je problem za vlasnike stanova u Travničkoj ulici.

Sa obilnijim padavinama, oborinske vode se miješaju sa fekalijama iz kanalizacionog sistema, a zatim se, zbog neriješene odvodnje, nakupljaju po podrumima zgrada. Za Zeničane iz Travničke, borba sa takvom stihijom traje godinama.

„Mi smo i do sad radili i rješavali probleme, recimo, prokišnjavao je krov, pa smo ga zamijenili, redovno smo krečili i to je funkcionisalo, no problem sa plavljenjem i tim odvodima traje dugo“, kaže stanar ove zgrade, Naim Beganović.

Naim Beganović

Ovdje se radi o složenom problemu koji se tiče cijelog naselja, no i inicijative koje bi trebalo da rezultiraju poboljšanjem opštih uslova zajedničkog stanovanja, pokreću etažni vlasnici, i to na relaciji predsjednik kućnog savjeta – upravitelj.

U ovoj zgradi, etažni vlasnici već dva mjeseca nemaju svog formalnog predstavnika, jer niko nije spreman preuzeti odgovornost za rješavanje zajedničkih problema.

„Građani moraju biti odgovorni i da se prihvate svojih obaveza, jer ne možete imati samo prava, morate prihvatiti i svoje obaveze, a Gradska uprava mora pokazati veći angažman sa svojim stručnim službama i inspekcijama da natjera etažne vlasnike da se prihvate odgovornosti za imovinu koja je u zajedničkom vlasništvu“, ukazuje povjerenik Mjesne zajednice Brist, Hasan Kreho.

Hasan Kreho

U ovakvim situacijama, slovom zakona, prinudnog predstavnika etažnih vlasnika sa liste kandidata odabranih po Javnom pozivu za obavljanje poslova od zajedničkog interesa za sve stanare, imenuje Grad Zenica. Pod uslovom da se njegovo odsustvo pravovremeno prijavi, napominju iz Gradske uprave.

„Mi do sad nismo imali prijavljenih problema etažnih vlasnika da nemaju svog predstavnika. U slučaju da imamo prijavljenih, služba imenuje prinudnog predstavnika na određeni period, dok se etažni vlasnici ne dogovore ko će biti imenovan“, pojasnila je Sumeja Mujkanović iz Gradske uprave.

Sumeja Mujkanović

Na Javni poziv za izbor prinudnih predstavnika etažnih vlasnika javila su se svojevremeno svega dva kandidata. Gradska uprava nema informaciju da pojedine zgrade nemaju kućne savjete, a ovakve situacije bez sumnje, nisu rijetkost.

Zato, stoji poziv svim građanima Zenice da se angažuju za dobro svako svog stambenog kolektiva, jer tada se i ovako složeni problemi rješavaju brže i kvalitetnije.(Sanja S.)