Završen prvi Positive Radiation Festival u Zenici

Završio je Positive Radiation Festival u Zenici, ovaj put nešto drugačiji od onog kakvog smo planirali.  Zbog svih mjera koje su prediveđene u suzbijanju širenja Corona virusa, otkazali smo zabavno – muzički dio festivala. Ipak, dočekali smo četiri mlade ekipe koje su imale priliku za prijavu na učešće putem javnog poziva.

Brojne formalne i neformalne grupe koje su se javile na poziv su i više nego ispunili kriterije. S obzirom na to da je broj mjesta ograničen izabrali smo četiri grupe koje su učestvovale na našem festivalu. Omladinska novinarska asocijacija u BiH, Budi muško klub Tuzla, UM “Pod našom tvrđavom” Maglaj i Omladinski klub Zvornik su organizacije koje su proteklih nekoliko dana učestvovali na radionicama. I njihovo učešće ovim nije završeno, naprotiv – tek počinje. U narednom periodu će biti mentorisani od strane PRONI Centra za omladinski razvoj, Mostar Rock School, Udruženja „Zdravo da ste“ i Centra za postkonfliktna istraživanja – mentorskih organizacija koje će ovim mladim ljudima pomoći u realizaciji ideja koje će implementirati u vlastitim zajednicama.

Na svom dolasku, učesnici su upoznali grad Zenicu kroz “treasure hunt”, u kojem su kroz zagonetke otkrivali sljedeće tačke koje su upravo bile stvari po kojima je Zenica prepoznatljiva. Na krajnjoj tački svi su se okupili u Gradskom parku Zenica, gdje su se predstavili jedni drugima, dobili promotivni materijal i vizuale Positive Radiation Festivala.

Prva radionica, kojoj su prisustvovali, je posvećana problemima u njihovim lokanim zajednicama. Održala je Emina Horić, članica udruženja “Naša djeca” Zenica.

„Zadovoljna sam učesnicima, svi su aktivno učestvovali u radionici koju sam održala. Kada smo ih odvojili po organizacijama iz kojih dolaze, onda su se posvetili problemima koji su zadesili njihove lokalne zajednice. Shvatili su da smo svi mi već uključeni u pozitivne promjene u našim zajednicama kroz aktivizam kojim se bavimo“, rekla je Emina Horić.

Drugu radionicu je održala Ena Čaušević, urednica RadiYa Active: “Danas smo, nakon dogovora kako želimo da nam ovih nekoliko dana protekne i razgovora o problemima u zajednici, pravili oglase za svaku organizaciju pojedinačno i tako se pripremili za ono što je slijedilo. Nakon što su nas ovi kreativni mladi ljudi oborili s nogu svojim idejama i prezentacijom, krenuli smo na sljedeći nivo.”

Sljedeći nivo se desio u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje su se učesnici konačno upoznali sa mentorskim organizacijama te jedni drugima predstavili svoj rad i aktivnosti.

„Mislim da je ova radionica odlično prošla, ekipe su se odmah zainteresovale za rad i svi su napravili jako kreativne oglase. Mislim da im je to pomoglo pri prezentaciji drugim organizacijama, te sam jako zadovoljna općenito njihovom spremnošću za rad i pozitivnom energijom kojom zaraze sve okolo“, dodala je Ena.

I učesnicu su zadovoljni dobrodošlicom koju im je spremio RadiYo Active, ali i radionicama i izborom mentorskih organizacija.

„Organizatori su sa poštivanjem svih epidemioloških preporuka organizovali ovaj festival i pružili nam priliku da pričamo o našim, a naučimo o problemima drugih lokalnih zajednica. Ove radionice će svakako biti korisne u nastavku moje aktivističke priče“, rekao je Arman Čulah iz ONAuBiH.

Njegov kolega Ismar Ajkunić je takođe zadovoljan organizacijom festivala: „Tu sam tek drugi dan, a imali smo puno radionica koje su bile zanimljive. Naučili smo mnogo stvari koje će nam pomoći da riješimo probleme u našim lokalnim zajednicama.“

Na radionici, koja je održana u hotelu Biss u Zenici, učesnici su se upoznali sa temom Menadžment organizacije, koju su vodili Ernad Bihorac, te Adna Kepeš. Tijekom ove radionice, svi prisutni su naučili na koji način funkcioniše jedna organizacija, te su bili upoznati sa važnim stvarima koje su vezane za ovu temu.

„Cilj radionice je bio da se na praktičan, kreativan  i interaktivan način učesnici upoznaju sa načinom funkcionisanja menadžemnta lokalne organizacije kroz simulaciju pripreme i realizacije sastanka sa potencijalnim donatorima i saradnicima. Simulacija je kreirana na način da su sve grupe imale različite situacije, ugodne i neugodne, iz kojih su trebali da izvuku maksimum za svoju organizaciju“, rekao je Ernad Bihorac, direktor udrženja „Naša djeca“ Zenica.

I Adna Kepeš, iz menadžmenta Naše djece, je održala nekoliko radionica sa učesnicima, te veći dio svog vremena provodila, upravo sa njima: „Učesnici su bili jako produktivni, izvršavali su svoje zadatke na vrijeme i u svakom su bili jako uspješni i kreativni. Drago mi je da su baš ovi mladi ljudi, kojima je mentorska podrška potrebna, dobili priliku da rade na ovom projektu, smisle svoje ideje i rade na samoj realizaciji istih, u narednom periodu.“

Svi učesnici, ostatak dana su proveli na radionici, koju su im pripremile njihove mentorske organizacije, pod nazivom „Mijenjaj svoju zajednicu“. Zajedno sa svojim mentorima, svaka mentorisana organizacija predstavila je problem, koji je iz njihove perspektive najbitniji za animiranje mladih u njihovim lokalnim zajednicama.

Nakon produktivnog vremena provedenog u kreiranju projekata, uslijedila je radio emisija, koja je emitovana live iz BNP-a, na našim frekvencijama i zvaničnom YouTube kanalu Active radija, koju su pripremali i vodili Berina Lušija i Dženan Pjanić. Tijekom ove radio emisije sumirani su utisci od tog dana, a koje su u emisiji podijelili pojedini učesnici iz različitih lokalnih zajednica.

Kraj ovog dana obilježen je panel diskusijom ”Ajmo pričati o…”, u kojoj su govornici bili Feđa Štukan, poznati bh glumac, te Ajna Jusić, mlada aktivistkinja, a razgovor je moderirala Ivona Kukić.

Treći dan Positive radiation festivala je bio još produktivniji. Učesnici su od početka radnog dana proveli vrijeme sa mentorskim organizacijama, na nekoliko različitih lokacija. Mentorske organizacije su nastavile radionicu „Mijenjaj svoju zajednicu“ u okviru koje su učesnici predstavili  probleme svoje zajednice, te je svaka grupa izabrala po jedan na kojem će raditi.

Nakon radionice i zasluženog odmora sve grupe su se okupile u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Tu su predstavili problem na kojem će raditi i plan realizacije. Većina učesnika je imala isti zaključak, a to je da su mladi u njihovim lokalnim zajednicama poprilično pasivni kada je u pitanju aktivizam.

Još jednom su imali priliku okušati se u gostovanju, u drugom izdanju specijalne emisije koju smo emitovali live u okviru našeg festivala. Poslije emisije je emitovan drugi dio „Ajmo pričati o…“, sa govornicima Nejra Latić-Hulusić, Marko Tomaš, Zlatan Školjić i Nusmir Muharemović.

Sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i ovogodišnji Positive Radiation festival. Posljednji dan, učesnici su proveli popunjavajući evaluacije, uz mnogo pozitivne energije, ali i sjete, zbog toga što je došlo vrijeme da se rastanemo.

Irma Huskić, ispred Omladinskog kluba Zvornik, kaže da je zadovoljna ovim festivalom i učešćem svoje ekipe: „Naša mentorska organizacija je PRONI i s njihovim radom smo već upoznati. Moja ekipa je se odlučila postaknuti mlade da se aktiviraju u svojoj zajednici. Kod nas u Zvorniku je problem taj da su mladi pasivni i neće da učestvuju u aktivizmu. Veoma sam zadovoljna vašim festivalom. Žao mi je što nije bio taj zabavni dio, ali sve u svemu sam se jako lijepo provela i stekla nove prijatelje koje ću pamtiti dugo.“

„Radionice su bile prezanimljive. Naučila sam dosta toga novog. S obzirom na to da naš koordinator nije bio tu mogli smo vidjeti kako je to kada je na nama odgovornost. Naša mentroska organizacija je Mostar Rock School, a kao problem u našoj zajednici smo izabrali afirmaciju mladih na kulturnom polju“, rekla je Emana Hanan Pinjić, iz udruženja mladih Pod našom tvrđavom Maglaj

Sumirali smo utiske, te poželjeli sreću jedni drugima. Ono što je sigurno produkt ovog festivala jesu nova prijateljstva i nove saradnje.

Jako smo ponosni na sve učesnike, koji su uvijek dobrodošli u prostorije Active radija, a ekipa Positive Radiation festa im želi svu sreću u implementaciji projekata.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).