Svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona

zdk.ba

Svečanom sjednicom Skupštine održanom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, obillježen je Dan Zeničko-dobojskog kantona. Dan Kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se 29. avgusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, najstariji sačuvani pisani dokument i potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture.

Čestitke prisutnima i građanima uputio je premijer Mirza Ganić, koji je u obraćanju prisutnima istakao da se Dan Kantona ove godine obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, koja se negativno odrazila na sve aspekte društva, te da je Vlada prilagodina svoj rad novonastalim uslovima i preduzela interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

“Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH”, rekao je ovom prilikom Mirza Ganić, premijer ZDK, izrazivši nadu da će se Dan Kantona dogodine obilježiti u mnogo povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija.

Uputio je čestitke učenicima povodom početka nove školske godine, a građanima Visokog je čestitao Dan Grada Visokog, koji se također obilježava 29. avgusta na dan izdavanja Povelje Kulina bana.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Plaketu Kantona dobili su privrednik Mirsad Čizmo, redatelj Šemsudin Gegić, profesor Mahmut Karalić, prim.dr. Dželal Imamović, koji je nedavno preminuo, te Mašinski fakultet u Zenici.

Prije svečane sjednice, premijer Ganić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković upriličili su tradicionalni prijem za predstavnike krovnih braniteljskih udruženja u ZDK.

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Ganićem i predsjedavajućim Huskićem odala je počast i položila cvijeće na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima “Kameni spavač” u Zenici.