Mujkanović: Položaj radnika dosta težak, posebno u realnom sektoru

Sindikalni pokret u BiH ove godine puni 115 godina svog postojanja i djelovanja, a u kojoj mjeri se Sindikat u sadašnjem trenutku uspio nametnuti kao ravnopravan socijalni partner vlastima, te kakav je trenutno položaj radnika pitali smo tim povodom Kenana Mujkanovića, predsjednika Sindikata metalaca ZDK.

„Nećemo ništa novo reći, jer je to već dobro poznato, ali taj položaj je dosta težak, posebno radnika u realnom sektoru, s tim da je situacija daleko teža tamo gdje nema organizovanog Sindikata, jer postoji ogromna razlika u poštivanju prava radnika u tim preduzećima“, ističe predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

„I Sindikat trenutno djeluje u jako teškim uslovima, jer naspram sebe imamo i poslodavce i vlast, koja u principu djeluje servilno prema poslodavcima pa njihovi zahtjevi daleko lakše prolaze,  jer je kod njih ekonomska moć i mogućnost uticaja  na politiku i na određene nosioce političke vlasti“, naglašava Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

-Međutim naša borba nema altirnativu i mada znamo da nikad nećemo riješiti sve probleme, ali u svakom slučaju sa Sindikatom je teško, ali bez njega bi bilo 100 puta teže stanje, poručuje  predsjednik Sindikata metalaca ZDK . (V.J.)