Produženo trajanje moratorija na kredite u Federaciji BiH

Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH usvojio je odluku o privremenim mjerama koje banke primjenuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom COVID-19.

Ista odluka donesena je i za mikrokreditne organizacije i leasing društva, koja posluju pod nadzorom Agencije za bankarstvo FBiH (FBA).

Ovim odlukama osigurava se stabilnost i kontinuitet djelovanja subjekata bankarskog sistema u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem COVID-19, kao i djelovanje u cilju očekivanog oporavka privrede.

Posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31.12.2020. godine.

Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima, a u okviru svojih nadležnosti, učiniti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema.

N1 BiH