Na Boračkom jezeru otvoren 9. Interetnički mirovni volonterski ljetni kamp “Jedan svijet”

Uz učešće 163 izviđača danas je svečano otvoren 9. Interetnički mirovni volonterski ljetni kamp  “Jedan svijet” – Boračko  jezero 2020.godine.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju izviđači su smješteni  na dvije lokacije, a poduzete su sve mjere prevencije kako bi cjelokupan događaj prošao bez problema i djeca se vesela i zdrava vratila svojim kućama.

„Izviđači Zenice i Prijedora ponovo su domaćini interetničkog mirovnog volonterskog kampa, devetog po redu, pod nazivom „Jedan svijet“, koji  se ove godine održava u specifičnim uslovima uzrokovanim pandemijom Korona virusa. Kamp je razdvojen u dvije kategorije, na kamp 10+ i kamp 15+godina. Prvi se organizuje na terenu Saveza izviđača Grada Zenica, a drugi na terenu odreda izviđača „Neretva“ Mostar. Pored toga, mladi su upoznati i sa ostalim mjerama kojih se moraju pridržavati do 26.augusta, do kada traje kamp“, kaže Edin Šarić predsjednik SIGZ-a.

Pred učesnicima kampa je šest zabavnih dana i brojne aktivnosti.

„Program se sastoji od velikog broja mirovnih radionica na temu tolerancija i kako se boriti protiv govora mržnje, a tu je i nekoliko zabavnih i edukativnih sadržaja, uz neizbježno druženje. Uz podršku Civilne zaštite Grada Zenica planirano je organizovanje veslanja mladih učesnika na samom jezeru, tu je zip line, adrenalinski park i streličarstvo. Sve ove aktivnosti biće realizovane uz pridržavanje svih  mjera prevencije koje su na snazi zadnjih 6 mjeseci“, dodao je Edin Šarić.

Projekat „Jedan svijet“ i njegove aktivnosti su dijelom finansirane grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i kroz prodršku projektima od strane gradova Zenica i Prijedor.(R.Š.)