Pandemija korona virusa značajno ugrozila i poslovanje zeničkog pozorišta

Restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa svoj negativni finansijski uticaj imaju i na javne ustanove kulture u Zenici.

Najveći gubitnik je Bosansko narodno pozorište zbog toga što u strukturi prihoda ima najveći procenat onih vlastitih. Bosansko narodno pozorište Zenica značajan dio svojih prihoda ostvaruje prodajom ulaznica, iznajmljivanjem sala i ostalih prostora u pozorišnoj zgradi za predstave, koncerte, manifestacije i ostale sadržaje. Proteklih mjeseci gubici na ovom planu su evidentni. “To je ono za šta smo u ovom trenutku zakinuti i ne možemo dobivati. Nismo se bavili procjenama ali u pitanju su desetci hiljada maraka“, kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

Grad Zenica kao osnivač i ZDK kao finansijer svoje su preuzete obaveze ispunjavali tako da uposlenici Bosanskog narodnog pozorišta, do sada, krizni period nisu osjetili na svojim platama. Pred njima je nova umjetnička sezona a još uvijek se ne zna hoće li vanredne mjere biti nastavljene. Mi smo, ističe Mijatović, već počeli rad na novoj predstavi radnog naslova „Šta glumice i glumci žele“ u režiji kućne rediteljke Lajle Kaikčija. Polako se, dodaje, dogovaramo kakav bi mogao biti repertoar u novoj sezoni. Striktno poštivanje epidemioloških mjera, ako se nastave i na jesen, i dalje će za zeničko pozorište biti izvor finansijskih gubitaka jer će velika sala, sa 400 mjesta, biti dostupna samo za 50 gledalaca.(D.T.)