Ugostitelji sve nezadovoljniji, od gostiju će morati tražiti lične podatke, evidentirati odlazak i dolazak…

Prije dva dana stupila je na snagu naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK koja podrazumijeva pojačan inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima.

Pooštrene su mjere kada su u pitanju zaštita gostiju kafića, ali i njihova evidencija. Iz Sekcije ugostitelja reagiraju oštro, najavljujući i mogućnost protesta.

Prema naredbi je propisana obavezna dezinfekcija prostorija ugostiteljskog objekta najmanje dva puta dnevno uz obaveznu evidenciju o dezinfekciji. Potrebno je od prekjučer, kada je naredba stupila na snagu, također zahtijevati od gostiju da dezinfikuju ruke, te da nose maske prilikom ulaska, izlaska iz objekta, odlaska u toalet, ili plaćanja narudžbe. Prema riječima predsjednika Sekcije ugostitelja Senada Džanića ovo su i ranije bile mjere i one su se poštivale, ali je nova mjera o evidenciji gostiju, vremenu njihovog dolaska i odlaska iz objekta, kao i njihovom imenu, prezimenu i broju telefona izazvala revolt među zeničkim ugostiteljima.

„Kontaktirali smo advokate da vidimo da li mi imamo pravo tražiti od gostiju njihove lične podatke i šta ako nam oni nedaju te podatke. Mislimo da ova odluka neće smanjiti broj zaraženih i svima nam je jasno da ova situacija i kriza prevazilazi kapacitete naših kriznih štabova. Pitamo se zašto samo ugostitelji, zašto ne i kladionice npr. da ne spominjem druge. Zašto u kladionicama ljudi ne daju ime, prezime i broj telefona?“

O tome da ih se evidentira dok sjede u kafićima u većini nisu ni naši sugrađani.

U anketi koju smo snimili danas u centru gradu izjasnili su se da davanje ličnih podataka zadire u privatnost građana i da smanjen rad ugostiteljskih objekata utječe na bh.ekonomiju.

Džanić napominje da se drakonske mjere donose samo u Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu, kao da u ostatku države pandemije nema. Također napominje i da imamo sve veći broj stranih državljana koje niko ne testira na COVID, a ugostiteljima se nameću neprovodive mjere.

„Složni smo da nećemo dozvoliti da se sve ovo prelama samo preko ugostitelja i spremni smo izaći na proteste ukoliko se nastavi insistirati na ovoj mjeri i samo prema ugostiteljima“, izričit je Senad Džanić.

Kako su naveli iz Press službe Kantona, inspekcijski nadzori vršit će se svaki radni dan, kako u redovnom radnom vremenu, tako i u poslijepodnevnim satima, kao u i dane vikenda.

U slučaju da se prilikom inspekcijskih nadzora provođenja Naredbe utvrdi da se ista ne poštuje, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, će u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, koje uključuju i pokretanje krivičnih prijava protiv počinioca koji ne izvršavaju naredbu u uslovima pandemije Covid – 19.  (A.H.)