CIK može potpisati ugovor za štampanje listića

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu na izbor kompanije koja će štampati glasačke listiće za ovogodišnje lokalne izbore jer je ona izjavljena od neovlaštenog podnositelja, potvrdila je Feni predsjedavajuća Ureda Željka Klobučar.

Kako je pojasnila, Ured je u najkraćem mogućem roku od četiri dana, nakon što je dostavljen dokaz o obaveznoj uplati naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosi od oko 7.000 KM, riješio žalbu grupe ponuđača koju su izjavili na odluku ugovornog tijela Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku nabavke usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića.

Ovakav zaključak donesen je jer žalbu izjavio punomoćnik kome je punomoć dao samo jedan član grupe ponuđača, dodaje Klobučar, koji je lider u grupi, ali on za izjavljivanje žalbe nije imao punomoć ostalih članova te grupe ponuđača što je u skladu s njihovim ugovorom.

Na sjednici je, dodaje, procesno riješena ta žalba i nije se ulazilo u meritum žalbe jer se za to nisu stekli uvjeti obzirom da je izjavljena od neovlaštene osobe.

– Tu procesnu pretpostavku je mogla utvrditi i Centralna izborna komisija u roku od pet dana od primitka žalbe što se dogodilo 28. jula te donijeti isti zaključak kao i Ured. Oni su to propustili uraditi te smo je mi danas procesno riješili. Naš zaključak je konačan i ovršan i postupak se nastavlja – zaključila je Kobučar.

Podnosilac žalbe je grupa ponuđača i to Atlantik iz Banje Luke, te kompanije Igepa bh i Farma prom iz Sarajeva.

Prema okvirnom sporazumu, posao štampanja glasačkih listića, vrijedan 805.528 KM sa PDV-om, dodijeljen je firmi Unioninvestplastika Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)