Jupić razočaran zaključcima i preporukama usvojenim na sastanku premijera kantona i FBiH

Nakon jučerašnjeg sastanka kantonalnih i premijera Vlade F BiH na kojem se razgovaralo o suzbijanju pandemije Korona virusa, u kantonalnom kriznom štabu ne kriju razočarenje usvojenim zaključcima i preporukama.

„Donijeti su neki zaključci i ja ne vidim da će to promijeniti rad kriznih štabova. Mi smo do sada veliki dio tereta i odgovornosti imali u svojim rukama, što smo i zakonski obavezni, tako da ja mislim da je osnovna poruka da zamolimo i privolimo građane da se pridržavaju osnovnih mjera i naredbi. Kada govorim o ZDK moram napomenuti da smo uradili 99 procenata posla i što se tiče finansijskih sredstava i stručnog rada, te odgovarajućih smjernica, protokola rada MUP-a, inspekcijskih službi, što je rezultiralo prilično dobrim rezultatima kojima se možemo pohvaliti uprkos činjenici da smo mi u ovu borbu ušli prilično slabo pozicionirani u pogledu kapaciteta i kadrova“, kaže Adnan Jupić kantonalni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Na sastanku u Sarajevu, što je svakako najveće razočarenje, nije govorilo o  raspodjeli donirane medicinske opreme ili finansijskih sredstava.

„Mi zvanično još uvijek nemamo ništa i to pokazuje jedan stepen slabije koordinacije, gdje mi sa jedne strane dobijamo informacije da su testovi došli u donacijama, onda nam sutra dođe informacija kako kantoni trebaju ići u kupovinu tih testova sami, da bi poslije kada se nešto desi ako nabavimo testove bilo postavljeno pitanje zašto smo nabavili testove i obratno. Uglavnom, treba se uzdati u sebe i na tom planu mi radimo na realizaciji jednog projekta čiji je cilj zaštita stanovništva, a ako bude kakve pomoći sa viših nivoa to će biti dobro dočekano, prihvaćeno i iskorišteno. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvima, mogu reći da nismo imali neku veliku pomoć, čak bi rekao da je bila vrlo oskudna i minorna, ne samo kada gledamo u granicama BiH, već u poređenju sa susjednim kantonima. Ipak, mi smo sa znatno manjim novčanim sredstvima i znatno manje pomoći uspjeli napraviti dobar rezultat, te epidemiološku situaciju, još uvijek, zadržati pod kontrolom“, kaže Jupić.

Ministar zdravstva i predsjednik kriznog štaba osvrnuo se i na odluku o pojačanom inspekcijskom nadzoru nad primjenom propisanih mjera na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa u ugostiteljskim objektima, koji su identifikovani kao najvjerovatniji izvor prenošenja virusa.

„Krizni štab je odradio svoj dio posla, a to je da uspori širenje Korona virusa, da svima da dovoljno vremena da se prilagode i ponašaju u skladu sa novonastalom situacijom. Svako treba da radi svoj dio posla, a naročito inspekcija i policija.

U ZDK je do sada zabilježeno 15 smrtnih slučajeva povezanih sa Korona virusom, što nije puno naročito kada se zna da mi svake godine imamo između 30 i 40 ljudi koji umru od sezonske gripe. Ja nisam za restrikcije i kažnjavanje, mi jednostavno moramo pridobiti ljude na svoju stranu, da nas ozbiljno shvate, da nam vjeruju, da radimo kao jedan tim i tek tada ćemo moći postići dobar rezultat“, naglasio je Adnan Jupić.

Na području ZDK do sada je ukupno potvrđeno 1 150 oboljelih, preko 600 oporavljenih, dok je trenutno između 450 i 500 aktivnih slučajeva. Trenutna epidemiološka situacija ocjenjena je kao stabilna, uz napomenu da na području kantona ni jedan dan nije bilo više od 40 dokazanih slučajeva.(R.Š.)